Határon túl

SZNT: Nehéz és rögös út lesz az autonómia ügyének útja

„Székelyföld területi autonómiája a székelység hosszútávú megmaradásának záloga”

Nehéz és rögös út áll az a székelyföldi autonómia ügye előtt - mondta Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja.

Hozzátette: Romániánál szerencsésebb politikai kultúrával rendelkező országokban sem mentek könnyen az autonómiatörekvések. 
Dabis M1 aktuális csatornán hétfőn emlékeztetett: az autonómia eléréséért - a nemzetközi közösséget is bevonva - hosszú évtizedes, kemény küzdelmet kellett vívniuk a dél-tiroliaknak az olaszokkal, a Feröer-szigetek lakóinak a dánokkal. A székelyek is ezt az utat szeretnék követni, sokáig fog tartani, de nincs más választási lehetőség - vélekedett Dabis Attila.
Kiemelte: Székelyföld területi autonómiája a székelység hosszútávú megmaradásának záloga, amiért küzdeni kell, és amelyről a székelység nem fog lemondani. 

A székely tanács külügyi megbízottja, akit több mint egy éve - pontos indokolás nélkül - nem engednek be Romániába, a vasárnapi székely szabadság napjával kapcsolatban azt mondta, az ünnep megtartásáért minden évben perek tucatjait kell indítani azért, hogy az emberek gyakorolhassák gyülekezési és szabad véleménynyilvánítási jogukat.

A székely szabadság napján azokra a vértanúkra emlékeznek, akiket 1854-ben kivégeztek a székely nép szabadságáért szervezett felkelés miatt. Marosvásárhelyen több ezren gyűltek össze, hogy a székelyek szabadságáért, a kisebbséget ért jogsértések ellen tiltakozzanak.