Határon túl

Összefogás hiányában kieshet a bukaresti parlamentből az RMDSZ

Meg kell küzdenie a bejutásért a szövetségnek

Elemzők szerint kiszorulhat a parlamentből a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, s ez késztette arra, hogy a hét végén tartott kolozsvári kongresszusán politikájának „újratervezését” állítsa a tanácskozás központjába.

Az RMDSZ, azaz a Romániai Magyar Demokrata Szövetség már 2012-ben is 5,1 százalékos eredményt ért el a parlamenti választásokon – idézte fel a közelmúltat Kiss Tamás szo­ciológus, a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet kutatója az MTI kérdésére. Akkor viszont a választási törvényben rögzített alternatív küszöb abban az esetben is lehetővé tette a bejutását, ha nem éri el az öt százalékot. A választási törvény folyamatban levő módosítása azonban előre vetíti, hogy a 2016-os választásokon tényleges ötszázalékos küszöbbel kell megküzdenie az RMDSZ-nek. „Márpedig az 5,1 százaléktól a 4,9 százalékig nagyon kevés van, és ha az eddig meghatározó trendek folytatódnak, akkor megjósolható, hogy 2016-ban öt százalék alá süllyed az RMDSZ” – állapította meg Kiss. A szociológus szerint felhajtó erőként működhetne, ha az RMDSZ-nek sikerülne kiegyeznie az ellenzéki magyar pártokkal. Hozzátette, noha sem a Magyar Polgári Párt (MPP), sem az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nem tudott alternatívát felmutatni a szövetséggel szemben, a választók sorában igény van az összefogásra mint szimbólumra.

Az elemző szerint az RMDSZ-nek a siker érdekében a vezetőség személyi összetételében fiatal politikusokkal is meg kell jelenítenie a váltást. Hozzátette, 2016-tól sem Borbély László, sem Markó Béla nem folytatja a politizálást, márpedig ők az elmúlt huszonöt év meghatározó alakjai.

Illyés Gergő, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet erdélyi munkatársa is megemlítette az MTI-nek, hogy az RMDSZ évek óta a rá leadott szavazatok számának csökkenésével szembesül. „A meghirdetett újratervezés azt jelzi, hogy az RMDSZ vezetőségének egy része felismerte a változtatás szükségességét. Vannak azonban olyan csoportok is a szövetségben, amelyek nem fogadták kitörő lelkesedéssel az újratervezést” – állapította meg az elemző.