Határon túl

Orbán Viktor fogadta a HMDK elnökét

A felek megállapították, hogy a magyar-horvát viták nem hatnak ki a kisebbségi ügyekre

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országházban fogadta Jankovics Róbertet, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnökét - tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök sajtófőnöke.

OV-Jankovics Róbert576
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke az Országházban - MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Havasi Bertalan közlése szerint a megbeszélésen elhangzott: bár Magyarország és Horvátország között - a történelmi barátság ellenére - van néhány vitás kérdés is, ezek nem nyomják rá bélyegüket a magyar és a horvát nemzeti kisebbségek helyzetére a két országban, és ebben komoly szerepe van a HMDK tevékenységének.

Orbán Viktor és Jankovics Róbert áttekintették a magyar kormányzati segítséggel a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája keretében megvalósult beruházások helyzetét, és egyeztettek az újabb fejlesztési tervekről.

Külön kiemelték a szentlászlói református templom felújítását és a kopácsi tangazdaság és ifjúsági központ kialakítását, valamint az eszéki magyar oktatási és művelődési központot, amely az óvodától az érettségiig biztosít anyanyelvű oktatási lehetőséget a magyaroknak - tudatta a sajtófőnök.

Jankovics Róbert a tárgyaláson kifejezte reményét, hogy a magyar miniszterelnököt jövőre személyesen is vendégül láthatják valamely kiemelt horvátországi magyar közösségi beruházás átadó ünnepségén - közölte Havasi Bertalan.