Határon túl

Orbán Viktor: Érdekünk egy sikeres Szerbia

Ünnepélyesen megnyitották a Masterplast Nyrt. szabadkai gyárát + VIDEÓ

Új korszak kapujában állunk, hiszen Magyarország meg tudta hirdetni ötvenmilliárd forint értékben a Vajdasági Gazdaságfejlesztési Programot - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Szabadkán, miután a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) vezetőivel tárgyalt. Pásztor István VMSZ-elnök leszögezte: a nemzetépítés egyik fontos állomásának voltunk szemtanúi. A magyar miniszterelnök részt vett a Masterplast Nyrt. szabadkai gyárának ünnepélyes megnyitóján is.

Objektum doboz

Orbán Viktor üdvözölte, hogy a VMSZ dolgozta ki a programot

A kormányfő a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte: ez a program egyaránt jó a szerbeknek, az itt élő magyaroknak, Magyarországnak és az EU-nak is. Orbán Viktor üdvözölte, hogy a programot a VMSZ dolgozta ki, a kormánynak csak a támogatást kellett adni, ez mindig jobb, mintha Budapesten találnák ki, hogy a Kárpát-medence egy részén mi volna az ott élők érdeke. Ezzel a kezdeményezéssel a jövő útját is megmutatták a többi magyar közösségnek is, és az első eredmények biztatók - mutatott rá.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a választási kampány közepén érkezett a városba, és egy szomszédos ország miniszterelnöke nem avatkozhat bele a választási küzdelembe, csak biztathat a részvételre. De van itt egy magyar párt, ezért arra kéri az itt élő magyarokat, hogy feltétlenül menjenek el szavazni és támogassák a VMSZ-t, amely kiszámítható pont, a biztos jövő garanciája itt a Vajdaságban - tette hozzá.

vucic-orbán
Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök beszédet mond a Masterplast Nyrt. szabadkai gyárának avatásán. Balra Orbán Viktor miniszterelnök. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kis- és közepes vállalkozásokra van szükség, azok a gazdaság valódi motorjai – szögezte le Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök. A Masterplast Nyrt. szabadkai üvegszövet gyára új részlegének átadásán a szerb kormányfő kiemelte, hogy Szerbia gazdasága a megszorító intézkedések után újra fejlődni kezdett, a gazdasági növekedést leginkább a kivitel bővülése támogatja.

A Masterplast szabadkai üzemét a tervek szerint tovább bővítik, és miután 2017 tavaszán a harmadik ütem is elkészül, a cég Európa három legnagyobb üvegszövet gyártójának egyike lesz.

Az első bővítési szakasz tavaly novemberben zárult le, mintegy 1,3 millió euróból. Eddig két műszakban havonta több mint egymillió négyzetméter üvegszövet készült az üzemben, a bővítést követően a havi kapacitás hárommillió négyzetméter lehet.

Bunford Tivadar, a Masterplast szabadkai gyárának igazgatója kiemelte, hogy kétszázöt munkavállalóval bővítenék alkalmazottaik létszámát, a teljes felfutást követően nyolcvanmillió négyzetméter üvegszövet előállítását célozták meg évente, ami húszmillió euró körüli árbevételnövekedést hozhat a tavaly 83,9 millió eurót termelt cég számára. A legyártott terméket szinte teljes egészében az Európai Unióba exportálnák.

A 8,4 millió eurós, 2017-re elkészülő beruházást kétmillió euró vissza nem térítendő támogatásból, 2,1 millió euró saját erőből, és 4,3 millió euró bankhitelből finanszírozzák.

A beruházás a Masterplast tervei szerint már a felfutását követő négy-öt éven belül megtérülhet, és jelentősen javítja a vállalat eredménytermelő képességét - közölte korábban a cég.

A gyár bővítése hozzájárulhat Magyarország és Szerbia kereskedelmi forgalmának növeléséhez. Tavaly a két ország kereskedelmi forgalma 1,8 milliárd euró volt, ami négy százalékos növekedést jelentett. Szerbia Magyarország huszonkettedik legfontosabb kereskedelmi partnere, és a legfontosabb a nyugat-balkáni térségben. Az elmúlt öt évben hatvan százalékkal nőtt a két ország kereskedelmi forgalma. A magyar befektetések értéke Szerbiában kétszázötvenmillió euró.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom