Határon túl

Népszerű a Kőrösi Csoma és a Petőfi program is

Nyolcvan külhoni magyar is van az idei a jelentkezők között

Jelentős az érdeklődés a diaszpóra magyarságát segítő Kőrösi Csoma Sándor program és szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor program iránt - derül ki a nemzetpolitikai államtitkárság összegzéséből.  

A jelentkezések lezárulta után idén a Kőrösi Csoma Sándor és Petőfi Sándor programokra összesen hatszázkilencvenketten jelentkeztek, amelyből kilencvenketten kizárólag a Petőfi Sándor programot, kétszázketten pedig mindkettőt megjelölték. A jelentkezők nagy része a Kőrösi Csoma Sándor programot preferálta.

A pályázók közül nyolcvanan voltak már részese valamelyik programnak az elmúlt három évben, közülük hatvanheten jelenleg is kinti célországban tartózkodnak a programok valamelyikével.

A pályázó hatszázkilencvenkét főből százhuszonhat jelentkezőt nem hívott be az államtitkárság személyes interjúra, ezek közül tizenhat pályázó anyaga érvénytelen volt, a többieket pályázati anyaguk alapján nem tartott alkalmasnak a programokra.

2016. március 16. és április 5. között összesen ötszázhatvanhatan voltak szóbeli meghallgatáson, ötvenhatan pedig Skype-interjúra kaptak lehetőséget.

Kitértek arra is, hogy a jelentkezők közül nyolcvan külhoni magyar.

A Kőrösi Csoma Sándor program nyertes pályázóit 2016. április 16-ig hirdetik ki, a Petőfi Sándor programról pedig legkésőbb április 22-ig értesítik a jelentkezőket.

Emlékeztettek arra is, hogy 2015-ben a Kőrösi Csoma Sándor programra háromszázhetvenegy pályázat érkezett. A programban százan vettek részt.

2015-ben százhatvannyolcan jelentkeztek a Petőfi Sándor programra, akik közül ötvenet küldtek ki a helyszínekre. Tízen a Vajdaságba, nyolcan Felvidékre, négyen Kárpátaljára, négyen Ausztriába, egy-egy ösztöndíjas Lengyelországba utazott, huszonhárman pedig Erdélybe.

2016-ban módosult az ösztöndíjasok elosztásának száma. Vajdaságba tíz, Felvidékre kilenc, Kárpátaljára öt, Csehországba és Lengyelországba egy-egy embert küldenek, míg Erdélybe huszonöten utaznak.

Az államtitkárság jelezte, hogy a kinti magyar szervezetek kéréseinek eleget téve választják ki az ösztöndíjasokat, akik rendkívül sokrétű feladatokat láttak és látnak el: magyar nyelvet oktattak, táncházat, nyári táborokat szerveztek, honlapot, újságot, kiadványt szerkesztettek, életút-interjúkat készítettek, ünnepségek, megemlékezések szervezésében vettek részt.