Határon túl

Mégis megmaradhat a marosvásárhelyi iskola

A Bolyai Farkas Gimnázium ernyője alá sorolták a Római Katolikus Gimnázium osztályait

A Bolyai Farkas Gimnázium ernyője alá sorolta pénteken a Maros megyei tanfelügyelőség igazgatótanácsa a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot - közölte az Agerpres hírügynökség.

 Ioan Macarie Maros megyei főtanfelügyelő az Agerpresnek elmondta: a Római Katolikus Gimnázium diákjai abban az épületben folytatják a tanulmányaikat, amelyben eddig is tanultak, csupán az iskola adminisztratív ügyei kerülnek át a Bolyai Farkas Gimnáziumhoz mindaddig, amíg lezárulnak az iskola létrehozásával kapcsolatos perek. 

Kelemen Hunor: amint lehetséges, kezdeményezzük a katolikus iskola újraindítását
Kelemen Hunor szerint amint a jogi helyzet lehetővé teszi, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezi a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium újbóli megalapítását.
Kijelentette: sem a szülői közösség, sem az egyház, sem pedig az RMDSZ nem mondott le arról, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola önálló jogi személyiséggel rendelkező intézményként működjön.
Kelemen Hunor szerint az oktatási miniszter és a tanfelügyelőség csütörtökön és pénteken hozott döntései csak ideiglenes megoldást nyújtanak. Megjegyezte: az RMDSZ az iskolaügyben végig az érintett felek álláspontját képviselte. Mint mondta, úgy értesült: a szülők egy része kifogásolja, hogy az iskola elveszítette az önállóságát, mégis elismerik, hogy a Bolyai Farkas Gimnázium alá történő besorolás volt az egyetlen megoldás a jelenlegi helyzetre. Ezt a megoldást kelemen Hunor szerint "jobb híján" az egyház is elfogadja.
Az RMDSZ elnöke felelevenítette: az ügy kapcsán a múlt kedden egyeztetett a miniszterelnökkel, aki immár a harmadik kormányfő, akinek tolmácsolta az egyház és a szülők panaszát, a közösség jogos kérését. Hozzátette: a jogi elemzés, amelyet átnyújtott, kimondja, hogy az iskolát törvényesen hozták létre, eszerint annak működnie kell, csak politikai döntésre lenne szükség.
Kelemen Hunor hozzátette: az elmúlt napokban az államfőt és az oktatási minisztert is arról próbálta meggyőzni, hogy a marosvásárhelyi ügyben folyamatos jogfosztás történik, amely előbb-utóbb visszaüt. Kedden a Szociáldemokrata Párt elnökét is arra kérte, hogy "vegyék a bátorságot, és hozzák meg a politikai döntést".

 

Csíky Csengele, a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport szóvivője az MTI-nek elmondta: a kialakult helyzetben kielégítőnek találják a megoldást. Hozzátette: ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy az illetékes intézmények immár minden részletre figyelve újra létrehozzák a római katolikus iskolát, és a következő tanévtől minden a helyére kerüljön. 

"Nem tölt el örömmel, hogy ez egyet jelent a katolikus iskola jogi státusának a megszüntetésével, de a gyerekek megvannak, a tanárok megvannak, az infrastruktúra megvan, csak éppen az iskola jogi személyisége hiányzik" - részletezte. Úgy vélte: átmeneti tanév következik az iskola diákjai számára, amely a város egyetlen magyar tannyelvű gimnáziumának az ernyője alatt telik el. 

Csíky Csengele emlékeztetett rá: júniusban egyszer már ugyanezt a megoldást az önkormányzat is elfogadta, de az akkori határozatot formai hibákra hivatkozva a prefektus megtámadta, és ezáltal hatályon kívül helyezte. A szülői csoport szóvivője úgy vélte: sok tényező szerencsés együttállása vezetett el a pozitív megoldáshoz. E tényezők közé sorolta azt, hogy hétfőn kezdődik a tanév, és nem lehetett már tovább halogatni a döntést, de szerinte a szülők erős nyomása, a romániai magyar politikai pártok és szervezetek összefogása, a római katolikus egyház tüntetése és a magyar kormány határozott fellépése is segítette a megoldást. 

A katolikus iskola diákjainak és tanárainak a más iskola ernyője alá történő besorolását Liviu Pop oktatási miniszter rendelte el csütörtökön. Az anyaintézmény kiválasztása azonban péntekre és a Maros megyei tanfelügyelőségre maradt. Ioan Macarie főtanfelügyelő korábban azt az álláspontját hangoztatta, hogy az iskola osztályainak egy részét a Bolyai Farkas Gimnázium alá, másik részét pedig a román tannyelvű Unirea Főgimnázium alá kell rendelni. A szülők elfogadhatatlannak tartották, hogy gyerekeik a magyar iskola ügyéhez mindvégig ellenségesen viszonyuló, perek sorozatát elindító Unirea Főgimnázium diákjai legyenek. 

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly november elején indított eljárást Tamási Zsolt, a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium igazgatója és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen, mert szerinte annak ellenére járultak hozzá az iskola működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az ügyészségi eljárás ellehetetlenítette a tanintézet működését, és a megszűnés határára sodorta az intézményt. A Római Katolikus Gimnázium megszüntetése a Marosvásárhely legrangosabb román nyelvű iskolájának tartott Unirea Főgimnázium működését is fenyegeti. Egy szerződés értelmében ugyanis az iskola addig használhatja a római katolikus egyház egyik épületét, amíg a másik épületben a katolikus iskola működik.