Határon túl

Magyar siker Ukrajnában

Eredményes volt a kárpátaljaiak összefogása

A bejutási küszöböt csaknem kétszeresen meghaladó eredménnyel került be a kárpátaljai közgyűlésbe a vasárnapi ukrajnai helyhatósági választáson a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ).

Sikerre vezetett a kárpátaljai magyar közösség összefogása az ukrajnai helyhatósági választásokon – emelte ki tegnap Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár a témában rendezett konferencián, Budapesten, a Magyarság Házában. Rámutatott: minden nehézség ellenére kitartott a kárpátaljai magyar közösség, és megmutatta, hogy erős, számolni kell vele.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke közölte: a legfontosabb, hogy megmaradt a kárpátaljai magyarság számára a remény. Nem kívánják a nehéz helyzetben sem feladni a küzdelmet a kárpátaljai magyarság megmaradásáért – tette hozzá. Kitért arra is, hogy megkerülhetetlen erő lesz a megyei közgyűlésben a KMKSZ, s nélküle nem lehet majd koalíciót létrehozni. Rámutatott: az esetleges együttműködések során elvárják, hogy a kárpátaljai magyarság érdekeit vegyék figyelembe. Az igazi próbatétel azonban csak most jön, hogy ténylegesen együtt tudnak-e működni a jövőben is az UMDSZ-szel – jegyezte meg.

A KMKSZ és a UMDSZ egyébként 8,95 százaléknyi szavazattal jutott be a közgyűlésbe, s közös listájukról nyolc képviselő kerül be a Kárpátalja megyei tanácsba. A szeptemberben kötött választási megállapodásnak megfelelően a két magyar szervezet négy-négy képviselőt delegál a megyei önkormányzati testületbe.

Bocskor Andrea, a Fidesz nemzeti listájának kárpátaljai EP-képviselője tegnap közleményben gratulált a választási sikerhez. Mint írta, a példás összefogás eredményeként négy járásban, Ungváron, Beregszászon, Nagyszőlősön és Técsőn a hátrányosan kialakított választási körzetek és a több irányból áradó negatív propaganda, rémhírek ellenére a magyar pártok elsöprő sikert arattak.