Határon túl

MKP: Győzött az erős Magyarország

"A modern magyar demokrácia történetében párját ritkító, hogy valaki nyolc év kormányzás után is bizalmat kapjon" - mutatott rá Menyhárt József

Üdvözölte a Fidesz-KDNP választási győzelmét a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP), amelynek elnöke, Menyhárt József hétfői Facebook-bejegyzésében gratulált az országgyűlési választás győztesének.

"Győzött az erős Magyarország, ami nemcsak az anyaországi, hanem a külhoni magyar közösségek számára is jó hír" - írta Menyhárt József, az MKP elnöke Facebook-oldalán.

"A modern magyar demokrácia történetében párját ritkító, hogy valaki nyolc év kormányzás után is bizalmat kapjon, sőt, sokkal több szavazatot szerezzen, mint korábban" - írta a felvidéki magyar párt elnöke. Rámutatott: a Fidesz rendkívül magas részvétel mellett győzött, s ez a győzelem a külhoni magyar közösségek számára is jó hír, mivel érdekük az erős, stabil és magabiztos Magyarország.

Menyhárt megjegyezte: a mostani magyar kormány volt az, amely 2010 után "rendbe tette Magyarországot", és felkarolta a határon túli magyarok ügyeit, s az, hogy most erős felhatalmazással sikerült győzniük, azt is jelenti, hogy a magyar társadalom partnernek tekinti a külhoni magyarokat, és azt is jelzi, hogy a továbbiakban is számíthatnak a magyar kormány támogatására.

A Fidesz-KDNP győzelmére politikai beállítottságuk függvényében reagáltak a szlovák politika képviselői.

Katarína Cséfalvayová, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke, a Most-Híd képviselője a választás eredményét ugyan nem kommentálta, de a voksolást megelőző kampányt erősen bírálta, azt állítva, hogy az mintapéldája volt annak, amilyen irányba Szlovákiának soha nem kellene elindulnia. "Magyarország példáján látni a legjobban, hogyan válik egy olyan standard progresszív politikai párt, mint a Fidesz a hatalom, a populizmus és a szélsőségesség foglyává" - nyilatkozott Cséfalvayová a Sita szlovák hírügynökségnek.

A legkisebb szlovák kormánypárt jelöltjétől teljesen eltérő véleményt fogalmazott meg Lubos Blaha, a pozsonyi törvényhozás európai ügyekért felelős bizottságának elnöke, akit a legerősebb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia jelölt erre a posztra. "A magyarok a folyamatosságot választották, ami azt jelenti, hogy folytatódhat a két ország együttműködése (...), s megerősítést nyert az is, hogy a közép-európai embereknek elegük van az amerikai liberális modellből, amelynek ebben a régióban nincs esélye, s amit a Fidesz egyértelmű győzelme is bizonyított" - nyilatkozta Blaha a Sita szlovák hírügynökségnek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom