Határon túl

Kelemen Hunor: a székelységnek a kereszténység és a magyar kultúra megtartó erő

A kereszténység és a magyar kultúra tartotta meg évszázadokon keresztül a székelységet a Keleti-Kárpátok lábánál, és erre alapozhatja jövőjét is - mondta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerdán a Hargita megyei Ajnádon, a templomépítés ötszázadik évfordulója alkalmából rendezett Szent István-napi ünnepségen.

Kifejtette: a székelyek számára a sok évszázados atyai örökség - a kereszténység, a magyar nyelv és kultúra - olyan erős gyökeret jelent, amely a jövőben is biztonságot ad. Rámutatott: ha ezt az atyai örökséget a közösség az elmúlt ezer évben meg tudta őrizni, akkor bátran tervezhet jövőt szülőföldjén a következő évtizedekben, évszázadokban is.

"Amikor a múltra visszatekintünk, mindig a jövőt kell látnunk: az, ami a múltban megtartott bennünket, biztosak lehetünk, hogy a jövőben is meg fog tartani" - hangoztatta az RMDSZ elnöke.

Az ünnepségen Jakubinyi György, az Erdélyi Római Katolikus Főegyházmegye érseke mutatott be szentmisét, majd megáldotta a felújított templomot és az ötszázadik évforduló alkalmából elhelyezett emléktáblát.

Ajnádon múlt csütörtökön kezdődtek a Szent István Napok: a székelyföldi település vetélkedőkkel, labdarúgó- és főzőbajnoksággal, tűzoltó-bemutatóval és egy, erre az alkalomra összeállított falumonográfia bemutatásával ünnepelte a templomépítés ötszázadik évfordulóját

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom