Határon túl

Ismét lesz magyar tannyelvű oktatás a marosvásárhelyi líceumban

A korábban más iskolákba szétszóródott diákoknak ismét be kell iratkozniuk

Megjelent a romániai közoktatási minőségbiztosítási hatóság (ARACIP) honlapján pénteken a helyi hatóságok által tavaly felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium (újbóli) megalapításáról, illetve ideiglenes akkreditálásáról szóló miniszteri rendelet.

Valentin Popa román oktatási miniszter augusztus 9-én írta alá az ideiglenes működési engedélyt kibocsátó miniszteri rendeletet. Noha az iskola tényleges beindulásához, a tanítás megkezdéséhez még több adminisztratív feladatot el kell látni, az oktatási miniszter által aláírt engedéllyel újra biztosítottá vált az iskola működése.

Az iskola önálló jogi intézményként fog működni azokkal a már korábban elindult osztályokkal, amelyeket - a 2015-ös iskolaalapítás törvényességét megkérdőjelező ügyészségi eljárás nyomán - a tanfelügyelőség a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz sorolt.
Az újraalakuló magyar tannyelvű tanintézmény az 1948-ban államosított jogelődje által használt "II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium" nevet veszi fel, a végleges akkreditáció megszerzésének határideje pedig az első évfolyamok végzése után három évvel (2025-2026) jár le. Ha addig az iskola nem kapja meg az ARACIP-tól a végleges működési engedélyt, akkor nem lesz joga többé cikluskezdő (első, ötödik és kilencedik) osztályokat indítani, illetve líceumi felvételit szervezni, és a tanintézetet fokozatosan felszámolják.
A miniszteri rendelet szerint a katolikus iskolának továbbra is az - egyháznak visszaszolgáltatott - marosvásárhelyi épületegyüttes B szárnyában biztosítanak helyet, a főépületben ugyanis a román tannyelvű Unirea Főgimnázium működik.

A Marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium fennmaradása kulcsfontosságú az erdélyi magyar közösségnek, ezért nemzetpolitikai szempontból kiemelkedően fontos ez a diplomáciai siker, ugyanis egy nemzeti közösség megmaradásának alapvető feltétele az anyanyelvi oktatás megléte, a gimnázium fennmaradása ezért komoly siker.
Fontos kiemelni, hogy a magyar kormány mindvégig aktívan követte a katolikus gimnázium ügyét, partnere maradt az erdélyi magyar közösségeknek és minden tőle telhető segítséget megadott annak érdekében, hogy a helyzet kielégítő módon rendeződjön. A történtek alátámasztják, hogy a kormány nem hagyja magára a határon túl élő magyarokat és kész a végsőkig elmenni az őket érintő konfliktusokban.

Az iskola léte akkor került veszélybe, amikor 2016 novemberében a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) azzal vádolta a Marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot, hogy 2014-ben törvénytelenül lett létrehozva, mivel az iskola úgy kezdte meg működését, hogy ehhez nem kapta meg előzetesen a Tanügyi Minisztérium jóváhagyását.

A román hatóságok döntése miatt több ezren tüntettek Romániában és Magyarországon egyaránt, követelve az iskola fennmaradását, ennek ellenére tavaly augusztus végére megszűnt a katolikus gimnázium.

Az RMDSZ-s politikusok bizakodók, hiszen meglátásuk szerint, a szülők megfelelő mobilizálása mellett, a szeptember 10-én kezdődő tanévben a 9-ik osztály kivételével minden évfolyamon megkezdődhet az oktatás (a 9. évfolyamos beiratkozás határideje június 25-i volt). Azonban ehhez természetesen mindenképpen szükséges lenne arra, hogy az eddig megfélemlített szülők gyors lépéseket tegyenek gyermekeik beiratkozása érdekében.

Ezt követően, az iskola kilátástalan helyzete miatt a magyar diplomácia erős érdekérvényesítésbe kezdett: tavaly szeptemberben a magyar kormány  felszólította az illetékes román intézményeket, valamint a román tanügyi minisztériumot, hogy haladéktalanul hárítsanak el minden akadályt a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium működése elől. Ezzel egyidejűleg a külügyi tárca a marosvásárhelyi iskolaügy miatt berendelte Románia magyarországi nagykövetét is. Nem sokkal később Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tartott az ügyben és kiemelte, hogy a kormány nem hagyja magára az Erdélyben élő magyarokat és a végsőkig el fog menni az őket érintő konfliktusban. A magyar külpolitika kötelessége, hogy megvédje a magyar embereket, akárhol is élnek, emelte ki akkor a tárcavezető.

Később a magyar kormány közölte: a gimnázium jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Romániának a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozása ellen és mindaddig fenn is tartja a vétót, ameddig az iskola ügye nem rendeződik. Nem sokkal később a magyar kormányfő telefonon egyeztetett Liviu Dragneával, a román kormánypárt elnökével, aki arról biztosította Orbán Viktor, hogy Románia megoldja a marosvásárhelyi iskola ügyét.

Idén februárban a román szenátus megszavazta az iskola újraalapítását. A magyar külügyminiszter ennek kapcsán leszögezte: bebizonyosodott, hogy egy korábban visszafordíthatatlannak hitt nemzetiségi ügyet is meg lehetett oldani.

A csütörtökön kiadott ideiglenes működési engedély lehetővé teszi, hogy szeptembertől újra megkezdődhessen a tanítás. Azonban ahhoz, hogy az iskola ténylegesen beindulhasson, számos adminisztratív feladatot abszolválni kell még szeptember 10-ig, hiszen a miniszteri rendelet aláírásával csak a jogi kereteket sikerült rendezni, ezt most meg kell tölteni tényleges tartalommal.

Elsőként ki kell nevezni az intézmény új igazgatóját, megalakítva az igazgatói tanácsot is. Második lépésben a helyi tanfelügyelőségnek rendelkeznie kell a jelenleg más iskolákban tanító pedagógusok áthelyezéséről, majd ezek után arról is, hogy a más iskolákban tanuló diákok átiratkozhassanak az új intézménybe. (Mivel a román hatóságok a tavalyi tanévkezdés előtt rendelték el az iskola bezárását, sok magyar család került lehetetlen helyzetbe, a gimnázium több száz diákja lett kényszerűségből szétszórva 15 különböző intézményben. Mivel a gimnáziumot újraalapították, teljesen új intézménynek számít, így a korábban szétszórt diákok esetében minden egyes szülőnek egyénileg kell kérvényezni az átiratkozást az intézménybe.)

Mindemellett olyan gazdálkodási intézkedéseket is meg kell tenni, mint adószám igénylése, banki folyószámla nyitása, hivatali pecsét elkészíttetése, stb. Ismerve a romániai bürokrácia útvesztőit, ezek nem mind egyszerű és könnyen elintézhető kihívások.

Ami az iskola jelenlegi állapotát illeti, tény, hogy sok helyen szorul javításra, szépítésre, azonban a műszaki állapota miatt az iskolakezdés nincs veszélyeztetve.

  

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom