Határon túl

Holnaptól újra Tusványos

Az idén is beszédet tart Orbán Viktor kormányfő

Az erdélyi Tusnádfürdőn kedden kezdődik a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, azaz a „Tusványos”. Holnap délutántól koncertek lesznek és filmvetítés, a szerda délelőtti hivatalos megnyitóval pedig elkezdődnek a politikai és közéleti előadások. A

A tábort mások mellett Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke nyitja meg.

A vasárnapig tartó fesztivál gazdag programjában önrendelkezésről, gazdaságpolitikáról, oktatásról és rengeteg más témáról tartanak pódiumbeszélgetéseket. Felszólal a magyar kormány több tagja is, köztük Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető, valamint európai parlamenti képviselők, magyar kormánypárti és ellenzéki, valamint határon túli magyar politikusok. Érkeznek külföldi vendégek, például Katalóniából és Dél-Tirolból az önrendelkezésről szóló kerekasztal-beszélgetésre, a magyar kormányfő lengyel életrajzát jegyző Igor Janke újságíró pedig a közép-euró­pai együttműködés témájához fog hozzászólni. Tusványos legnagyobb figyelemmel kísért programja ezúttal is Orbán Viktor miniszterelnök szombati beszéde lesz.

„Nem csak fesztivál” kezdődik kedden a Székelyföldön

„Nem csak fesztivál” címmel kedd este kezdődik a székelyföldi Tusnádfürdőn a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, a magyarországi Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) nevű erdélyi ifjúsági ernyőszervezet Tusványosként emlegetett, vasárnap hajnalig tartó közéleti és szórakoztató rendezvénysorozata.

Fancsali Barna erdélyi főszervező, a MIT elnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az idei mottó is azt jelzi, hogy a szervezők igyekeznek egyensúlyban tartani a Tusványos "kettős identitását". Az a céljuk, hogy a közéleti programokkal szemben a rendezvénysorozat szórakoztató, fesztivál jellege kerüljön előtérbe.

A szabadegyetemen húsz partner intézmény működtet rendezvénysátrat a Tusványos helyszínéül szolgáló kempingben, illetve sportpályán, ahol szerdától szombatig politikai, társadalmi és kulturális témák százai kerülnek terítékre, kötetlen pódiumbeszélgetések, fórumok, kerekasztalok formájában.

Az esti órákban már a kikapcsolódásé a főszerep. Az eltelt negyed évszázad alatt az esti koncertek is ingyenesek voltak, csakhogy a hely befogadóképessége véges, több látogatót már nem bír el, ezért idén beléptető rendszert vezetnek be: mindenki karszalagot kap, és a délután négy óra után érkezőknek már belépődíjat kell fizetni - mondta el a főszervező.

Rámutatott: az 1990-ben indult bálványosi folyamat kezdete óta felnőtt egy új nemzedék, a Tusványost így több generáció érzi sajátjának. A különböző tematikájú előadásoknak megvan ugyan a rétegközönsége, de érdeklődésük nem feltétlenül generációs alapon különül el: a (főleg politikai témákkal foglalkozó) Lőrincz Csaba-sátorban is rengeteg az egyetemista, és a Csűrben vagy a koncerteken is ugyanúgy megtalálhatók a 25 éve visszajáró idősebb résztvevők, mint a fiatalok - mondta Fancsali Barna.

A Tusványos örökzöld témái - az anyanyelvű felsőoktatás, az autonómia, a magyar-magyar párbeszéd - mellett az idei "forró" témák is szerepelnek a szabadegyetem kínálatában: a nyitónapon Elvándorlás és bevándorlás címmel rendeznek pódiumbeszélgetést a fősátorban, szó lesz a romániai korrupcióellenes kampányról, ugyanakkor több fórumon is foglalkoznak az ukrajnai válsággal, a kárpátaljai magyarság helyzetével.

A zárónapon a koncertszínpad előtti sportpályán kerül sor arra a hagyományos közéleti fórumra, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök tart előadást, és válaszol a hallgatóság soraiból érkező kérdésekre. Jelen lesz a táborban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. Dél-tiroli, baszk és katalán szakértőket is meghívtak a Tusványosra, akik az európai autonómiamodellekről tartandó kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt.

A főszervező az újdonságok között említette azt az okostelefonokra letölthető alkalmazást, amely segít eligazodni az éppen aktuális programkínálatban. Ami a székelyföldi híradásokban egyre gyakrabban szereplő medveveszélyt illeti, Fancsali Barna azt mondta: a Tusványos kabalaállatával eddig nem volt baj, remélhetőleg ezután sem lesz. Ha valaki medvét lát, ne menjen közel hozzá, ne hergelje: szóljon a vadőröknek, akiknek az elérhetősége a tábor több pontján is ki lesz függesztve - tanácsolta a főszervező.

Kedd este Szalonna és Bandája, valamint Ferenczi György és a Rackajam fellépésével kezdődik a koncertprogram, és ezzel együtt a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és diáktábor vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozata.

A Magyar Teátrum Sátor prgramja

Szerdától szombatig színházi produkciók, filmvetítések és koncertek várják az érdeklődőket. A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) színházi sátrában például a jövő cirkuszáról szóló beszélgetést, a Teátristák című kiállítást és játszóházat is meg lehet látogatni.

A Magyar Teátrum Sátor 2011-ben kapott helyet először a rendezvényen. 

"Ennek immár ötödik éve és a főszervezőkkel való sikeres együttműködésnek köszönhetően a kulturális sátor állandó színfoltja lett a fesztiválnak" - áll a Magyar Teátrumi Társaság MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Magyar Teátrum Sátor a már megszokott programelemekkel várja az érdeklődőket. A fesztivál teljes ideje alatt látható lesz a Teátristák című kiállítás, amely két évszázad színházi alkotóit mutatja be. Délelőttönként az idén is várja a gyerekeket a Teátrumi Mocorgó elnevezésű játszóház.

Az idei délutáni beszélgetéseken részt vesz Deutsch Tamás, az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció (InternetKon) előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos; Maleczki József nyelvész, főtanácsadó, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet munkatársa; Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese; Rázsi Botond, Eger alpolgármestere; Radnai Péter, az AMC Central Europe kreatív igazgatója; Németh Kristóf, a Játékszín igazgatója; Szente Vajk színművész-rendező és Kovács Balázs, a Művészetek Háza Gödöllő igazgatója.

Mit neked cirkusz!, azaz milyen legyen a jövő cirkusza címmel is tartanak beszélgetést. "Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, Lőrinczy György, a Fővárosi Operettszínház igazgatója, Fekete Péter, a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztos hazánk legfelsőbb színházi kultúrájának helyzetét ismerteti majd" - fogalmaznak a közleményben.

A fesztivál ideje alatt két alkalommal látható lesz A szarvassá változott fiú című film, amelynek főszerepeit Törőcsik Mari és Trill Zsolt színművész játssza. Juhász Ferenc versét felhasználva a forgatókönyvet Vidnyánszky Attila, a film rendezője írta, akinek részvételével csütörtökön közönségtalálkozót is tartanak.

A Magyar Teátrum Sátorban fellép Pregitzer Fruzsina színművész és látható lesz a Made in Hungária és a Lola Blau című előadás. Cirkuszshowt is bemutatnak, amelyben a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola artistáit, zsonglőreit láthatja a közönség.

A közlemény Szabó Lászlót, az MTT titkárát idézi, aki elmondta: "a Magyar Teátrumi Társaság egyik fontos célja olyan hagyományteremtő projektek megvalósítása, melyek hozzájárulnak a kultúra határok nélküli közvetítéséhez".