Határon túl

Grezsa István: Amikor óvodát építünk, a jövőnket védjük

„A magyar anyanyelv megmaradása elválaszthatatlan a protestantizmustól, a hit védelme pedig új értelmet nyer a 21. században”

Amikor keresztény hitünket védelmezzük, amikor keresztény óvodát építünk, a jövőnkről van szó - mondta Grezsa István, Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos a szlovákiai Rimaszombatban kedden az új református óvoda épületének alapkőletételi ünnepségén.

Grezsa István kiemelte: a magyar anyanyelv megmaradása elválaszthatatlan a protestantizmustól, a hit védelme pedig új értelmet nyer a 21. században.

Eljött az ideje, hogy merjünk újra magyarok lenni, hogy megérje magyarnak lenni - mondta, hozzátéve: "itt Rimaszombatban most sziklára épülő várat építünk, de a gyerekeken, diákon, szüleiken, pedagógusokon múlik, hogy milyen erős szellemiség lesz az óvodában, az épülő alapiskolában vagy a gimnáziumban".

A dél-szlovákiai Rimaszombatban márciusra készül el, és 2019 szeptemberétől működhet a Tompa Mihály Református Gimnázium udvarán a magyar kormány támogatásával, 750 ezer eurós összköltségből épülő óvoda.

A miniszteri biztos arról is szólt az ünnepségen, hogy Magyarország kormánya újra egy nemzeti közösségbe akarja szervezni a Kárpát-medence magyarságát.

Versenyelőnyt szeretnénk kovácsolni abból, ami Trianonban elveszett; az országhatárok nem módosulnak, viszont semmi sem áll az utunkba, hogy a Kárpát-medencét tekintsük újra hazánknak, hogy ugyanúgy otthon érezzük magukat a Felvidéken, mint Székelyföld bármelyik településén. Ha képesek vagyunk újra hinni magunkban, akkor a 21. században a magyar újra a nyertes nemzetek sorába fog tartozni - fogalmazott.

Az épülő óvoda mértani közepébe Grezsa István, Fazekas László, a szlovákiai református egyház püspöke és Molnárné Pelle Beáta, a Tompa Mihály Gimnázium igazgatója engedte le az időkapszulát, amelyet a reformáció 600. évfordulóján, 2117. október 31-én bonthatnak ki először.

Grezsa István az MTI-nek elmondta: a Kárpát-medencei óvodafejlesztés 38,5 milliárd forintos összköltségvetésű program, amely a gazdaságfejlesztési célok mellett Trianon óta a legnagyobb rendszerszintű nemzetpolitikai program.

Mint ismertette, 150 új intézmény épül, és mintegy 450 újul meg a program keretében. Összesen 1644 magyar óvodába juttatnak el fejlesztő játéksarkokat, része a programnak a komplex óvodapedagógai továbbképzés is minden nemzetrészben, és olyan hungarikum típusú - népi játékokra, néptánc-, népmese- és népdalkincsre alapozott - óvodapedagógiát is szeretnének bevinni a programba, mint a romániai Hagyományok Háza már akkreditált programja. 

Háromszázhetven magyar gyerek iskolakezdését segítette Kárpátalja szórványtelepülésein a Katolikus Karitász
Az egyházi jótékonysági szervezet 40 kisdiáknak adott át ünnepélyes keretek közt iskolatáskákat és taneszközöket kedden Aknaszlatinán. A Técsőhöz közeli település Bolyai János Középiskolájában tartott átadási ünnepséget követően Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója az MTI-nek telefonon elmondta: a Karitász Kárpátalja szórványtelepüléseire is kiterjesztette a Legyen öröm az iskolakezdés a határon túli magyar kisgyermekek számára is elnevezésű programját abból a célból, hogy elsősorban azokon a családokon segítsen, amelyekben a súlyos gazdasági helyzet és szociális nehézségek miatt nagy gondot jelent a gyermekek beiskolázása. "Háromszázhetven gyermeknek hoztunk iskolatáskákat, tanfelszereléseket, amelyeket 11 szórványtelepülésre juttattunk el a helyi Karitász szervezet és a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete, valamint az aknaszlatinai magyar iskola vezetésének támogatásával" - tette hozzá, megjegyezve, hogy az említett szervezeteknek vannak pontos információi arról, kiknek van az egyes helyeken legnagyobb szükségük a támogatásra. Az iskolakezdést támogató segélyakció részeként Aknaszlatinán 40 kisdiák vehetett át új táskákat és taneszközöket a Katolikus Karitásztól - közölte Écsy Gábor. Az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai képviselete hétfőn 70 rászoruló magyar gyereknek adott át iskolatáskákat és tanszercsomagokat Beregszászon. A Református Szeretetszolgálat augusztus 30-án 80 iskolatáskát és tanszercsomagot nyújtott át magyar kisdiákoknak ugyancsak Beregszászon. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom