Határon túl

Gratuláció a szlovák kajak négyes magyar tagjainak

Orbán Viktor levélben fejezte ki elismerését

Levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök a riói olimpián ezüstérmet szerzett szlovákiai férfi kajaknégyes magyar tagjainak és edzőjüknek.

A Vlcek Erik, Tarr György, Linka Tibor és Denis Mysák alkotta kajaknégyes Likér Péter edző vezetésével ezer méteren szerzett ezüstérmet Rióban, megelőzve a cseh kvartettet és nem sokkal elmaradva az élen végzett német együttestől.

A csapat, melynek három tagja és edzője is felvidéki magyar, 2015-ben állt össze, s már ugyanabban az évben, ugyancsak ezer méteren aranyérmet szerzett a milánói világbajnokságon, emellett a mostani riói ezüst az egyik legjobb eddigi közös eredményük volt.

A miniszterelnöki gratulációt a kajaknégyes tagjai egyénként és az egész csapat nevében Likér Péter edző is megköszönte, megtisztelőnek és meghatónak nevezve a gesztust.

"Nagyon szeretném megköszönni a miniszterelnök úrnak, hogy így gondolt ránk, mert a szlovák köztársasági elnök a mai napig még csak sem fel sem hívta a fiúkat, amit szégyellek is bevallani" - mondta Likér Péter a gratuláló levél átvétele után. Hozzátette: külön köszönet illeti Magyarországot azért is, hogy lehetővé tette, hogy a csapatuk, szlovákiai síkvizes kajak-kenupálya híján, Szolnokon készülhessen fel.

"Nagyon meglepődtem és jól esett, annál is inkább mert nekem van egy nevelt lányom, aki ugyancsak kajakozik, de ő Magyarországon és ez a megbecsülés nagy dolog neki is" - mondta a gratulációra reagálva Tarr György a kajaknégyes legidősebb tagja. Hozzátette: bár korábban felvetült, hogy Magyarország színeiben versenyezne, végül úgy döntött szülőföldjén fejezi be karrierjét, de lánya kajak-kenus jövőjét a jobb körülmények miatt már Magyarországon szeretné építeni.

Likér Péter az eredményről azt mondta: úgy mentek ki az olimpiára, hogy szerettek volna aranyat szerezni, de a győztes német csapat nagyon jó formában volt és nem követett el hibát, így nem lehetett legyőzni őket. "A német férfi négyes Rióban hozott formáját a magyar női négyeshez hasonlítanám" - jegyezte meg. 

A jelenlegi összetételű csapat jövőbeli terveiről azt mondta: egyelőre szeretnék kiélvezni az eredményt, mivel jövőre világkupa, Európa-bajnokság és világbajnokság is várja őket, és már szó esett arról is, hogy a következő olimpián megjelenhetne egy új táv, a K4 ötszáz méter, amire ugyancsak fel kellene készülni.