Határon túl

Fontos, hogy minél több külhoni magyar regisztráljon a választásokra

Kisebbségvédelem Európában címmel szerveztek nyári egyetemet

Fontos, hogy minél több külhoni magyar állampolgár regisztráljon a jövő évi országgyűlési választásokon való részvételhez - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Gödöllőn, a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetem hétfői megnyitóján. 

Már mintegy 350 ezren regisztráltak, és minthogy eddig egymillió magyar állampolgársági kérvény érkezett be, a regisztráltak száma elérheti akár a félmilliót is - ismertette az államtitkár. Történelmi lehetőség a szavazati joggal élni, és nemcsak regisztrálni kell, hanem részt is venni a választásokon - emelte ki. Hozzátette: fontos, hogy a határon túli magyarság érdekképviselete jelen legyen a magyar Országgyűlésben, és a mindenkori magyar kormány számoljon azzal, hogy legitimitását az összmagyarságtól kapta. 
 

Az államtitkár megnyitójában beszélt arról is, hogy a magyar államnak azonnali válaszokat kell tudnia adni a felmerülő kérdésekre, és sok esetben gyors beavatkozásra van szükség. "Azokat, akiket támadás ér, a magyar államnak azonnal meg kell védenie" - jelentette ki. Az a cél, hogy ha bárhol a világon bármilyen magyart bármilyen jogsérelem ért, a magyar állam azonnal fel tudjon lépni - mondta.

Potápi Árpád János beszámolt arról is, hogy több ország és nemzet is figyelemmel kíséri a magyar nemzetpolitikát, és sok elemet át akarnak venni a magyar rendszerből.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy jövőre folytatódik a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, és azt akarják elérni, hogy minden magyar gyerek magyar bölcsődébe, óvodába, iskolába járjon, ezért meg kell erősíteni az oktatási intézményrendszert, lehetőleg a diaszpórában is.

A szülőföldön való boldogulás támogatása is fontos - mondta, hozzátéve, hogy egyre inkább előtérbe kerül a gazdaságfejlesztés, a gazdasági támogatás. Emlékeztetett: 2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve volt, 2017 pedig a külhoni magyar családi vállalkozásoké.

A nemzetpolitika stratégiai célja a számbeli, szellembeli, gazdasági és jogi gyarapodás - összegzett Potápi Árpád János.

Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) igazgatója köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy az intézet a jogbiztonság területén nyújt segítséget a külhoni magyaroknak. Ehhez eszköz az oktatás, a továbbképzés, valamint az állandó jogsegélyszolgálati hálózat működtetése a Kárpát-medencében.
A 2010 utáni nemzetpolitikát a professzionalizálódás, a szakpolitikák megjelenése jellemzi - fogalmazott köszöntőjében Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) igazgatója. 

Kántor Zoltán az MTI-nek elmondta: a két intézet által szervezett egyhetes nyári egyetemen mintegy harminc kisebbségi jogvédelemmel foglalkozó, illetve iránta érdeklődő hallgató vesz részt, elsősorban a szomszédos országokból, de az anyaországból is. A 2012 óta szervezett nyári egyetemen egyre nagyobb hangsúly kerül a gyakorlati kérdésekre, valamint a civilek által végzett jogvédelmi munkára, és számos külhoni civil szervezet osztja meg tapasztalatait a jelenlévőkkel.