Határon túl

Diktatórikus vezetéssel vádolja a Székely Nemzeti Tanács elnökét öt széki tanács elnöke

Nehezményezik a kézi vezérlést

Diktatórikus vezetéssel, az autonómiaküzdelem eredményességének veszélyeztetésével vádolja Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökét öt székely szék tanácsának elnöke. 

Bardóc-Miklósvár-, Csík-, Gyergyó-, Kézdi- és Udvarhelyszék széki elnökei a sajtóhoz eljuttatott nyílt levélben aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy az SZNT letért az eredeti útjáról, diktatórikussá, "kézi vezérlésűvé" vált. Véleményük szerint az SZNT vezetésében megmutatkozó rendellenességek az önkormányzásért folytatott küzdelem eredményességét sodorták veszélybe. A nyílt levelet a nyolc széki vezető közül öt írta alá.

A levelet megfogalmazó széki elnökök felróják, hogy az elnök kizárta az Állandó Bizottságból az egyik tagot, és nem bocsátja az Állandó Bizottság elé a szervezet pénzügyeit. Az öt széki elnök felkérte Izsák Balázs SZNT-elnököt, hogy 15 napon belül hívja össze az Állandó Bizottság rendkívüli ülését az öt székely szék panaszainak a megtárgyalására. 

Izsák Balázs a Krónika napilapnak elmondta: több mint egy hete összehívta az Állandó Bizottság ülését február 23-ra Sepsiszentgyörgyre, ahol meg lehet majd vitatni mindazokat a kérdéseket, amelyek az SZNT-n belül feszültségeket okoznak. Az SZNT-elnök hozzátette: akkor lehetne a diktatórikus vezetéséről beszélni, ha nem vette volna figyelembe a széki elnökök javaslatait. Hozzátette: a nemzeti tanács belső fórumain azonban a széki vezetők nem éltek a javaslattevés lehetőségével. 

A 2017 októberében tartott tisztújító küldöttgyűlésen Izsák Balázs szoros versenyben szerzett újabb négyéves elnöki mandátumot az SZNT élén. Az akkori szavazáson Izsák Balázst 109, az Udvarhelyszéki Székely Tanács elnökét, Farkas Csabát 93 küldött támogatta.

A Székely Nemzeti Tanács struktúrájában megőrizte a székelyek történelmi területi egységeit: a településeket és a székeket. A széki székely tanácsok a települési székely tanácsokból, az SZNT pedig a széki székely tanácsokból áll össze.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom