Határon túl

Brenzovics: Magyarország legnagyobb szomszédjában háború dúl

„Igyekszünk mindent megtenni, hogy a magyarokkal szemben ne legyenek túlkapások”

Brenzovics László szerint Ukrajnában a hétköznapokban óriási bizonytalanság uralkodik, az emberek súlyos időszakot élnek át. A Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetségének elnöke kiemelte, a kelet-ukrajnai válság felemésztette az ország anyagi erőforrásait. Mint mondta, a helyzet súlyosbodását jelzi az újabb részleges mozgósítás, amely a kárpátaljai magyarságot is érinti, azonban azt még nem lehet tudni, hogy hány magyart hívnak be. A KMKSZ vezetője emlékeztetett, az újabb mozgósítás és a háborús helyzet sokakat arra késztet, hogy elhagyják az országot. Brenzovics László közölte, a válság még hosszú időn át ki fog hatni az egész kelet-közép-európai térségre.

Brenzovics László KMKSZ 2.
Ön személyesen mit tud tenni az ukrán parlamentben a kárpátaljai magyarság megvédése érdekében?

Az itteni magyarságnak a jelenlegi feszült és nehéz helyzetben a legfontosabb érdeke, hogy képviseltesse magát minden olyan testületben és fórumon, ahol a közösség sorsáról, biztonságáról döntenek. Tehát a törvényhozásban ott kell lennünk. Fontos, hogy olyan döntések szülessenek az ukrán törvényhozásban, amelyek a béke mielőbbi megteremtését és a kisebbségek megmaradását segítik elő. Azonban problémát jelent, hogy más területekhez hasonlóan a parlamentben nincs egy kikristályosodott, egységes álláspont sem a béke, sem a nemzetiségi kérdést illetően, változatlanul különböző erők hatása érvényesül. Rendkívül fontos lenne, hogy a nemzetiségi kérdés európai módon rendeződjön Ukrajnában, hiszen e nélkül nehezen képzelhető el ennek a soknemzetiségű országnak a stabilitása. Képviselőként részt veszek az emberi jogi, nemzeti kisebbségi és a nemzetiségek közötti viszonyokat érintő kérdésekben illetékes bizottság munkájában is. Természetesen a KMKSZ-ben vannak elképzeléseink arról, hogy mit kívánunk elérni a kárpátaljai magyarság számára. Ilyen a magyar közigazgatási egység létrehozásának kérdése, a magyar tankerület és magyar oktatás ügye, a magyar elhurcoltak rehabilitációjának kérdése, és még hosszan sorolhatnám. Természetesen a célok megvalósítása nem könnyű és főleg nem történik meg egyik napról a másikra. Ám hiszek benne, hogy következetesen, lépésről lépésre haladva tudunk sikereket is elérni. De mindennek az alapja a béke megteremtése az országban. Nyilvánvalóan nem létezik fájdalommentes gyógymód az ország bajaira, mégis törekedni kell arra, hogy Ukrajnából demokratikus európai állam váljék, ahol a kárpátaljai magyarság is megtalálja a helyét. Meggyőződésem, hogy Kárpátalját és annak magyarságát hosszú távon csak egyetlen működő és eredményesnek mondható módon védhetjük meg: a törvények útján.

Számítanak a háború elhúzódására?

Elsősorban a békére számítunk. Ennek a konfliktusnak a megoldása csak békés diskurzus útján érhető el. Már így is túl sok vért és emberi áldozatot követeltek a harcok. A háborús konfliktus fegyveres megoldása nem reális, ugyanis a harc egyre súlyosabb humanitárius, gazdasági válságba sodorja az országot és az egész régiót. A kárpátaljai magyarság azt szeretné, ha mielőbb béke lenne, amihez, úgy vélem, a jelenlegi helyzetben egész Európa összefogására szükség van. Sajnos az események abba az irányba mutatnak, hogy elhúzódó konfliktussal kell számolni, csak remélni tudjuk, hogy a világ közvéleménye rá tudja bírni a feleket a béke mielőbbi megteremtésére.