Határon túl

Az RMDSZ gyors megoldást szorgalmaz a normakontrollon elbukott közigazgatási kódex kijavítására

Az alkotmánybíróság helyt adott a jobbközép ellenzék és az államfő óvásának

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) gyors megoldást szorgalmaz a normakontrollon elbukott közigazgatási kódex kijavítására és bízik abban, hogy az alkotmánybíróság keddi döntése csak ideiglenesen jelent akadályt egy hatékonyabb, az anyanyelvhasználati jogokat is garantáló közigazgatási rendszer kialakítása útjában.

A szövetség keddi hírlevelében Cseke Attila szenátusi frakcióvezető reagált arra, hogy a taláros testület a jobbközép ellenzék és Klaus Iohannis államfő óvásának helyt adva, procedurális okok miatt alkotmánysértőnek minősítette a parlament nyári rendkívüli ülésszakán megszavazott, a kisebbségi anyanyelvhasználatról is rendelkező új közigazgatási törvénykönyvet.

Miután az alkotmánybíróság közzéteszi hivatalos indoklását, egy javított törvénytervezetet kell a parlament elé terjeszteni, azt ugyanis minden politikai alakulat belátja, hogy szükség van egy új közigazgatási törvénykönyvre - mutatott rá Cseke Attila. 

Hozzátette: az új közigazgatási kódex egy sokkal modernebb közigazgatási rendszert alapoz meg, amely az RMDSZ javaslatai alapján garanciát jelentene a meglévő anyanyelvhasználati jogokra, és kibővítené azokat, konkrét decentralizációs folyamatokat szabályoz, a helyi autonómia elveit érvényesíti, az alkotmányos előírásokkal összhangban korlátozza a prefektus hatáskörét és - megengedő pontosítással - leszögezi, hogy önkormányzati döntéssel ott is lehet alkalmazni a kisebbségi jogokat, ahol a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot.

"Elértük, hogy ezután magyarul is ki kell írni az utcák, terek, parkok nevét is ott, ahol a magyarság számaránya meghaladja a húsz százalékot. Kiterjesztettük az anyanyelvhasználatot a prefektusi intézményére, a közszállítási vállalatokra, víz- és hőszolgáltatókra. Javaslatunkra anyanyelvű formanyomtatványok segítenék az ügyintézést ezután az önkormányzatokban, tisztáztuk, hogy a megszerzett anyanyelvhasználati jogok ott sem csorbulnak, ahol időközben 20 százalék alá esett a magyar közösség aránya" - idézte a hírlevél az RMDSZ frakcióvezetőjét.

Az alkotmánybíróság kedden megállapította: a közigazgatási kódex elfogadásánál sérült a kétkamarás parlament alkotmányos elve, vagyis a képviselőház olyan fontos változtatásokat épített a jogszabályba, amelyeket a tervezetről korábban szavazó szenátusnak nem volt alkalma megvitatni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom