Határon túl

Átadták a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében épített első erdélyi óvodát

Az intézményben két csoportban 40 gyermek kezdi meg a tanévet

A partiumi Nagykárolyban vasárnap átadták a magyar kormány által finanszírozott Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében épült első erdélyi óvodát. 

erdélyi óvoda
kertvárosi református egyházközség új óvodájában - mely az épülő Kálvin-központ részét képezi - két csoportban negyven gyermek kezdi meg hétfőn a tanévet. 

Az óvodai tanévnyitóval egybekötött avatóünnepségre zsúfolásig megtelt az átadás előtt álló református templom. A rendezvény után Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztos az MTI-nek elmondta: Nagykárolyban példás együttműködés alakult ki a finanszírozó magyar kormány, az intézményt létrehozó református egyházközség, az óvodát működtető önkormányzat és a helyi közösség között. Úgy vélte: ennek köszönhető, hogy a tanévet az új intézményben kezdhetik a nagykárolyi óvodások. A beruházást a magyar állam közel 200 millió forinttal támogatta. 

Grezsa István elmondta, a nagykárolyi óvoda egyike annak a 150 új létesítménynek, amelyek felépítését a 38,5 milliárd forintos Kárpát-medencei óvodafejlesztési programban vállaltak. Emellett 450 óvodafelújítására biztosítanak keretet, ezek közül közel százat már átadtak. 

A miniszteri biztos nagykárolyi ünnepi beszédében Németh Lászlót idézve kijelentette, hogy "nagy ellenség ellen nagy lelket kell növeszteni". Úgy vélte, a Kárpát-medencében a demográfia, a gazdasági elvándorlás és az asszimiláció a magyarság három nagy ellensége. Szerinte az épülő református templom és a mellette átadott óvoda ezek ellen hatnak. 

Calin Durla, Szatmár megye főtanfelügyelője beszédében nagyra értékelte, hogy a nagykárolyiak a jövő felé tekintenek. Szerinte ezt jelzi, hogy hamarabb fejezték be az óvodát, mint a mellette épülő templomot. 

Pataki Csaba, a Szatmár megyei önkormányzat elnöke az esemény után az MTI-nek elmondta: a nagykárolyiak vállalták a legszorosabb határidőket az óvodaépítésre, és tartották a kitűzött célt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus szerint ez a közösség tenni akarását, elszántságát jelzi.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom