Határon túl

Aránytalanul sok embert soroznak be Kárpátaljáról

Szávay István szerint Brenzovics László nem képviseli a magyarság érdekeit

A magyarokat aránytalan számban hívják be az ukrán hadseregbe – figyelmeztetnek kárpátaljai hírportálok. A jelenségre felhívta a figyelmet közleményében Szávay István, a Jobbik alelnöke is, aki szerint a KMKSZ elnöke ferdített azzal kapcsolatban, hogy hogyan szavazott ebben az ügyben.

Brenzovics László
Brenzovics László

Kárpátaljáról több mint kétszer annyi embert hívnak be az ukrán hadseregbe, mint az ország többi részéből – figyelmeztetett az ukrán Karpatskij Objektiv által közzétett adatokra hivatkozva a Kárpáthír.com. Mint rámutattak, az 1,2 milliós Kárpátalja megyéből 2500 fiatalt hívtak be a seregbe, ez a lakosság 0,24 százaléka – országosan ez az arány mindössze 0,11 százalék.

A Kárpátaljalap.net portál már január 16-án, a fentiektől kismértékben eltérő adatokra hivatkozva arról írt, hogy „ötvenezer főt hívnak be az egész országból, ebből háromezret Kárpátaljáról, ami körülbelül duplája az országos átlagnak. De a több mint 76 százalékban magyarok által lakott Beregszászi járásból is aránytalanul sok embert akarnak behívni. A 2011-es, utolsó hivatalos népszámlálás szerint Kárpátalja lakosságának mindössze 6,1%-a él Beregszászban és a Beregszászi járásban, de a most tervezett 253 fő a kárpátaljáról behívandó 3000 katonakötelesnek a 8,43%-a lesz”. „A tavalyi évben negyvenkilenc kárpátaljai katona, két önkéntes alakulatban fegyveres szolgálatot teljesítő személy és négy határőr vesztette életét a terrorellenes hadműveletekben” – emlékeztettek.

Az aránytalanságra figyelmeztetett közleményében a Jobbik alelnöke is. Szávay István szerint „hiú ábránd”, amit pénteki kárpátaljai látogatásán Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter megfogalmazott arról, hogy a magyar kormány ügyelni fog arra, hogy ne aránytalan mértékben hívjanak be magyarokat.

Szávay közleménye szerint a kijevi parlament honlapja arról tanúskodik, hogy Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke „nem mondott teljesen igazat”, amikor azt mondta, hogy „nem szavazta meg sorozást”, ugyanis jelen volt az erről szóló ülésen, de nem szavazott egyáltalán. Szávay szerint Brenzovics „megtéveszti a helyi magyarságot”, s az államfő „Petro Porosenko frakciójának tagjaként nem lehet a magyarság érdekeit képviselni, nem lehet valaki egyszerre a magyarságot elnyomó ukrán hatalom és a magyar közösség képviselője”. „A Jobbik azt követeli a kormánytól, hogy egyetlen magyart se áldozzanak fel az idegen háborús érdekek oltárán. Ez nem a magyarság háborúja!” – zárult a közlemény.

Brenzovics László az államfő mögött álló politikai erő listáján jutott be a radába, az ukrán kormány ugyanis nem teljesítette a KMKSZ-nek – a magyar kormány által is támogatott – kérését a magyar többségű választókerület létrehozásáról. Az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai választási megfigyelõ missziója prioritásként fogalmazta meg az ország számára, hogy a nemzeti kisebbségek arányának figyelembevételével, valamint a kisebbségekkel konzultálva, minél hamarabb rajzolja újra a választási körzeteket. Amint arra a Nemzetpolitikai Kutatóintézet tanulmányában rámutatott, ez megfelelő alapot jelent a KMKSZ számára ahhoz, hogy a magyar többségű választókerület mellett érveljen.