Határon túl

A kormány a jövőben is támogatja a külhoni magyarságot

A kisközösségek támogatására kiírt pályázat a jövő héten jelenik meg

A kormány a megkezdett programok nyomán a jövőben is támogatja a külhoni magyarságot, pályázat jelenik meg a kisközösségek támogatására, és 50 milliárd forintra emeli a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési program keretösszegét - mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos pénteken a szlovákiai Nagymegyerben, a 8. Önkormányzati Szabadegyetemen.

Szilágyi Péter hozzátette, a kisközösségek támogatására kiírt pályázat a jövő héten jelenik meg, 200 millió forintos keretösszeggel. Olyan települési önkormányzatok, civil szervezetek, egyházi közösségek és vállalkozók jelentkezhetnek, amelyek családbarát tevékenységet indítanak, illetve ilyet folytatnak.

A határon túli óvodák felújítási programjának lehet egy harmadik lépcsője, a döntés még ősszel a kormány elé kerülhet - mondta a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztosNagymegyeren.
Grezsa István hozzátette, a programot a bölcsődék és a kisiskolák fejlesztésével kellene bővíteni. Úgy vélte, az óvodafejlesztési program 2020-as befejezése után tartós és jó látható nyomot hagy majd a magyar óvodapedagógai rendszeren.
Az államtitkár szerint Felvidék pozitív megkülönböztetést élvezett a határon túli óvodafelújítási program forrásainak odaítélése során, a 38 és fél milliárd forintos keretösszegből 11 és fél milliárd forintot kapott meg.
"Ennek az az oka, hogy Felvidéken látunk olyan komoly tartalékokat, melyből lehet növelni a magyar óvodákba íratható gyerekek létszámát. A program során a térségben 150 óvodát újítanak fel, illetve 36 új intézmény jön létre, ezek főleg egyházak közreműködésével" - mondta Grezsa István.
Az óvodaátadások során szerzett tapasztalatairól a miniszteri biztos elmondta, Magyarországon magától értetődő a bölcsődei rendszer megléte, azonban a környező országokban ez nehezen elérhető.
Grezsa István hozzátette, magyar kormány által támogatott óvodafelújítási program csak a körülményeket teszi jobbá, a nevelés minősége az intézményeket fenntartó közösségeken múlik.
A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program célja, hogy minden Kárpát-medencében születő magyar gyermek anyanyelvi képzésben részesülhessen. A 38,5 milliárd forint keretösszegű programot két ütemben hajtják végre 2020. december végéig, az összegből 33 milliárd forintra már szerződést kötöttek.
A fejlesztések 1641 intézményt és több mint 47 ezer külhoni magyar gyermeket érintenek, számukat a program végére szeretnék 60 ezerre növelni. 


A 2016 óta létező Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programban eddig 48 milliárd forintot fizettek ki 33 194 pályázónak. Jövőre egy év alatt ötvenmilliárd forintra növekszik a külhoni vállalkozások támogatására szánt összeg - ismertette az államtitkár.

Szilágyi Péter szólt arról, hogy számos új kezdeményezés indult a diaszpóra számára, emelkedett a szórványközösségekben szolgálatot teljesítő ösztöndíjasok száma, 100 millió forintból világszerte 67 hétvégi magyar iskola fejlesztését segítették, 300 millió forinttal támogatták 215, a diaszpórában működő szervezet tevékenységét.

A Rákóczi Szövetség lebonyolításában már 900-nál több, 10 és 29 év közötti fiatal vett részt tanulmányutakon, illetve nyári táborokon, valamint a határon túli területeken és a diaszpórában élő jogászhallgatókra is kiterjesztették a Szász Pál tanulmányi ösztöndíjprogramot.

Az idén már a külhoni magyar állampolgárok számára is elérhető, 64 ezer forintos anyasági támogatásra eddig több mint 7500 kérelem érkezett, a babakötvény lehetőségével 6642-en éltek. Az anyasági támogatást igénylő külhoni magyar családoknak a Nemzetpolitikai Államtitkárság 2018 végén kezdőcsomagot biztosít.

Szilágyi Péter kiemelkedően sikeresnek nevezte a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezést, amelyet Magyarországról és a Kárpát-medencéből összesen 870 ezer ember írt alá.

Az államtitkár elmondta, november 15-én tartja plenáris ülését a Magyar Diaszpóra Tanács, a következő napon pedig a Magyar Állandó Értekezlet ülésezik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom