Határon túl

Egy szempillantás alatt Kolozsváron lehetünk

A vasútfelújítás hatására jelentősen csökken a menetidő Kolozsvár és a magyar határ között

A Kolozsvár–Nagyvárad vasútvonal folyamatban levő korszerűsítésének köszönhetően a korábbi 3 óra 30 percről 2 óra 14 percre csökken majd a menetidő Kolozsvár és a magyar határ közötti 166 kilométeren – közölte kedden a CFR állami vasúttársasághoz tartozó CFR Infrastructura.

Egy szempillantás alatt Kolozsváron lehetünk
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

A vasútvonal felújítása 2023 végén kezdődött. A beruházás megkezdését követően a Budapest és a Székelyföld között közlekedő nemzetközi járatokat Biharkeresztesről átirányították a nyírábrányi határátkelőhöz.

A román állami vasúttársaság tájékoztatása szerint korábban 65-85 kilométer óránkénti csúcssebességgel közlekedtek a személyszállító vonatok a Kolozsvár–Nagyvárad vasútvonalon. A korszerűsítés és villamosítás eredményeként a vonatok maximális sebessége óránkénti 120-160 kilométerre nő majd.

A román kormány a 7,66 milliárd lej (610,8 milliárd forint) összértékű beruházást az országos helyreállítási terv keretében, uniós forrásból szeretné finanszírozni. Ennek az egyik feltétele a munkálatok 2026 augusztusáig történő befejezése.

A Kolozsvár és Kissebes (Poieni) közti 89,27 kilométeres szakaszon már folyik a munka, a Kissebes-Élesd (Alesd) szakaszra kiadták az építési engedélyt, az Élesd és a határ közti szakasz építési engedélyének a kibocsátása pedig folyamatban van.

A CFR Infrastructura közleménye szerint a korszerűsített vasútvonal átadására 2027-ben kerülhet sor.

Kapcsolódó írásaink