Határon túl

Román költségvetési forrásokból állítják helyre Solymos várát

Komplex folyamatról van szó, melyet műemlékvédelmi szakemberek felügyelnek

Román költségvetési forrásokból, az országos beruházási társaság (CNI) finanszírozásával állítják helyre és restaurálják Solymos várát a partiumi Arad megyében – jelentette be Florin Pera, Lippa polgármestere.

Román költségvetési forrásokból állítják helyre Solymos várát
Solymos vára
Fotó: Wikipedia/Alexxed

Az elöljáró közösségi oldalán számolt be az újabb fejleményekről, miután múlt héten kiderült, hogy a közelmúltban ledőlt a vár egyik fala. A régió legjelentősebb középkori erődítményének tartott, egykor stratégiai jelentőségű vár Solymosvár (Soimos) településen áll, mely közigazgatásilag Lippa (Lipova) városához tartozik.

Florin Pera bejegyzésében azt írta: a napokban Bukarestben egyeztetett az országos örökségvédelmi intézet (INP) és az országos beruházási társaság (CNI) vezetőivel, akik biztosították arról, hogy azonosították a finanszírozási forrást, melyből megtörténhet a vár helyreállítása és restaurálása.

Hangsúlyozta, „komplex folyamatról van szó”, melyet műemlékvédelmi szakemberek felügyelnek. Mint részletezte, elsőként az örökségvédelmi intézet készíti el a műszaki szakvéleményt és a sürgősségi beavatkozáshoz szükséges dokumentációt. „Ennek a szakasznak a befejeztével Solymos várának a helyreállítása és restaurálása az országos beruházási társaság révén valósul meg” – írta Facebook-oldalán Pera. A polgármester szerint a projekt a turizmus fejlődését eredményezi majd a városban és a térségben, általa a helyi közösség is visszakapja a fontos műemléket.

A Solymos váránál bekövetkezett falomlás tényét Ionel Bulbuc, az Arad megyei önkormányzat Nemzeti Liberális Párti (PNL) alelnöke ismertette a nyilvánossággal múlt héten. Egyúttal a lippai városvezetést okolta, hogy nem hívott le uniós alapokat a megmentéséért, a műemlék épület ugyanis a Szociáldemokrata Párti (PSD) vezetésű helyi önkormányzathoz tartozik.

Az erődítmény sorsa ezáltal kampánytémává vált a romániai helyhatósági választások közeledtével, Florin Pera polgármester válaszában a műemléket 2020-ig felügyelő megyei önkormányzatot vádolta annak elhanyagolásával. Elmondta, hogy a várromot megpróbálják felvetetni az országos örökségvédelmi intézet sürgősségi listájára, mire Ionel Bulbuc már aznap délután bejelentette, hogy tárgyalásokat folytatott erről Bukarestben.

Lehoczky Attila aradi történelemtanár a Temesvári Rádiónak múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a kőomlás nem újkeletű, januárban következhetett be. Szerinte ez korántsem olyan súlyos kár, mint amikor néhány éve leomlott az Izabella királyné erkélyének nevezett balkon. Úgy tudja, hogy az erődítményen 50-60 éve nem végeztek állagmegőrzési munkálatokat.

Solymos vára Lippa közelében található, a Maros jobb partján, a partiumi térség egyik legjelentősebb középkori erődítménye. Pál szörényi bán építtette a tatárjárás után, első említése 1278-ból való. Rövid ideig királyi vár volt, majd Hunyadi János, a Bánffy család, később Corvin János birtokában állt. 1514-ben Dózsa György serege ostromolta, a XVI. században Izabella magyar királyné lakott benne. 1788-ban ürítették ki hivatalosan.

A vár hegyen áll, legkorábbi része a belső vár és öregtorony. A leírások szerint a várudvar északi részén állt az Izabella királyné idejéből való reneszánsz palota, a déli oldalon volt a lovagterem és a várkápolna.

Kapcsolódó írásaink