Határon túl

December 10-étől leáll a vasúti közlekedés Kolozsvár és Nagyvárad között

Romániában ekkortól lép érvénybe az új vasúti menetrend

December 10-étől hosszabb időre leáll a vasúti közlekedés Kolozsvár és Nagyvárad között, a nemzetközi vonatokat alternatív útvonalakra terelik – erősítette meg az MTI-nek szerdán Ada Mesesan, a Román Vasúttársaság (CFR) személyszállítási részlegének szóvivője.

December 10-étől leáll a vasúti közlekedés Kolozsvár és Nagyvárad között
A Kolozsvár és Nagyvárad közötti vasúti pálya lezárása a romániai belföldi vasúti közlekedést is érinti
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

A változtatásokra a Kolozsvár–Nagyvárad-Biharpüspöki vasúti pályán kezdődő villamosítási és felújítási munkálatok miatt van szükség, melyeket ettől a dátumtól kezdi megszervezni a romániai vasúti infrastruktúrát működtető CFR SA – mondta a szóvivő. Hangsúlyozta, hogy a munkálatokért a CFR SA felel, a személyszállítási részleg csupán tudomásul veszi a korlátozásokat.

„A CFR SA kérésére és a nagyszabású munkálatokra való tekintettel december 10-étől kezdődően a CFR személyszállítási részlege a Kolozsvár-Nagyvárad vonalon nem tervez közvetlen járatokat” – mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy a hosszú távon közlekedő vonatoknak alternatív útvonalakat biztosítanak.

Romániában december 10-én lép érvénybe az új vasúti menetrend - amely minden évben ilyenkor frissül -, a nemzetközi és belföldi járatok új útvonala ekkortól a világhálón is elérhető lesz – közölte Ada Mesesan.

Az erdélyi és partiumi városokat Budapesttel összekötő nemzetközi vonatok - melyek többsége általában a Kolozsvár és Nagyvárad közötti vasúti pályán halad - alternatív útvonalokon továbbra is közlekednek, a Brassó és Budapest, Kolozsvár és Bécs, Nagyvárad és Bécs közötti közvetlen vasúti kapcsolat megmarad - hangsúlyozta a szóvivő.

A szóvivő az alternatív útvonalak között a Dés–Zsibó–Érmihályfalva; Tövis–Piski–Arad–Lőkösháza; Illye–Arad–Piski–Segesvár–Brassó közötti vasúti pályát említette. Az egyes nemzetközi vonatok útvonaláról nem tudott információt adni, mint mondta, még zajlik az átszervezés.

A CFR nemzetközi menetrendjén azonban ez online elérhető, és az itteni információk szerint az elterelés több órával, néhány esetben akár a korábbi duplájára is növelheti az egyes járatok menetidejét.

A Kolozsvár és Nagyvárad közötti vasúti pálya lezárása a romániai belföldi vasúti közlekedést is érinti. Ezen keresztül valósult meg az összeköttetés a partiumi városok (Nagyvárad, Szatmárnémeti) és Bukarest, illetve a Fekete-tenger parti Mangalia között. A bánsági Temesvár és a moldvai Jászvásár (Iasi) közötti vasúti összeköttetést is ez a sínpár biztosította. Ezeket a járatokat szintén alternatív útvonalakra terelik.

Rövid távon, Nagyvárad és Élesd, illetve Kolozsvár és Egeres között december 10. után is közlekednek személyvonatok, de a munkálatok előrehaladtával ezeket a szakaszokat is lezárják – közölte a szóvivő.

Ada Mesesan az MTI kérdésére elmondta: a CFR személyszállító részlege csak a rövid időszakra szóló munkálatok idején alkalmaz vonatpótló buszokat. Mivel a mostani munkálatok több évig tartanak és az ütemterv is változhat, ez a megoldás nem alkalmazható.

A román szállításügyi minisztérium 2022 novemberében írta alá a finanszírozási szerződést a CFR SA-val a Kolozsvár–Nagyvárad–Biharpüspöki vasútvonal korszerűsítésére. A szerződés értelmében a 9,36 milliárd lejes (712 milliárd forint) összeget az Európai Unió helyreállítási alapjából biztosítják.

A CFR SA négy szakaszra osztotta a munkálatokat és szakaszonként írt ki pályázatot a 166,2 kilométeres vasúti pálya villamosítására és felújítására, melyet a nyertes cégcsoportoknak 42 hónap alatt kell befejezniük.

A Kolozsvár-Nagyvárad-Biharpüspöki vasútvonalon a villamosítás és pályafelújítás után a személyvonatok 160 kilométer/óra, a tehervonatok pedig 120 kilométer/óra sebességgel haladhatnak majd. A munkálatok során 33 hidat, öt alagutat újítanak fel, és modernizálják az állomásokat is.

Kapcsolódó írásaink