Határon túl

„Ott vannak a kéznyomok, az birkavér. Ez már fanatizmus”

Drámai állapotok a migránsok miatt a déli határ szerb oldalán

A magyar határ szerb oldalán uralkodó állapotokról számoltak be a helyiek a kormány közösségi oldalára feltöltött videójában. A környéken élők elmondták: folyamatosak a lövöldözések, a migránsok pedig már kisajátítottak területeket, ahova másokat nem engednek be. Bár a szerb hatóságok akciói valamennyit javítottak a helyzeten, sokan attól tartanak, mindez csak átmeneti – írta meg a hirado.hu.

„Ott vannak a kéznyomok, az birkavér. Ez már fanatizmus”
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Hegedüs Róbert

Romos, összefirkált falú házak, szétvert kapuk, tönkretett udvarok – így néznek ki a falvak a határ szerb oldalán. A videó a magyar kormány közösségi oldalára került fel. A helyiek ebben elmondták: a migránsok megjelenésével tönkrement az életük.

A vajdaságiak el vannak keseredve. A fiatal férfiakból álló migránscsoportok ugyanis elárasztották a településeket.

A migránsok ráadásul kisajátították az erdős területeket, ahol folyamatosak a lövöldözések.

A környéken élőket megfenyegették, a legtöbben így már messziről elkerülik őket.

„Az utóbbi egy hónapban úgy volt, hogy ha mi, akik itt lakunk, megpróbálunk bemenni az erdőbe, a fegyverekkel odaállnak eléd, és azt mondják, hogy mögöttük ez itt már Afganisztán. És nem engedtek be” – mondta el egy vajdasági magyar.

Szétdobált útlevelek, lőszerek, mobiltelefonok. Ezeket a szerb hatóságok találták a razziák során a migránsok búvóhelyein.

A romos épületekben pedig vérnyomokat is lehet látni.

„Valahol a környéken szereztek egy birkát, azt itt földolgozták. Hozzá voltunk szokva minden borzalomhoz, ezt még úgy el is fogadtam volna, de a birkavérrel meggyalázzák a falakat, ami még most is látható a bejárati ajtóknál, ott vannak a kéznyomok, az birkavér. Hát, ez már fanatizmus. Én ezzel nem azt akarom mondani, hogy ők terroristák, lehet csak simán lököttek, de ilyet azért józan ember nem csinál” – panaszolta egy ott élő.

A helyiek pedig nem csak a házak falain és az utakon látnak vért, hanem sokszor a leszámolásokat is végignézik, ami szintén megrázza őket.

„Zárom a kaput, itt áll egy fiatalember, tiszta vér, bezártam a kaput, menjél. Mutattam a másik oldalon, hogy ott vannak a migránsok, akkor oda elment. De azt mondták, hogy az meghalt az úton” – idézte fel egy másik helybéli.

Horgoson néhány hete történt lövöldözés, amelyben három ember meghalt. Azóta a szerb rendőrség különleges egységei folyamatosan akcióznak a térségben.

Az elfogott migránsok és lefoglalt fegyverek száma napról napra nő.

Sokan azonban továbbra sem nyugodtak. A környékbeliek szerint ha a rendőrök elmennek, ismét kezdődnek a leszámolások.

„Mindenki fél, mindenki fél, pedig erre nem lehet olyat hallani, hogy a mi népünket bántanák, ők vesznek össze. De ez nem vezet jóra, az biztos” – panaszolta Takács Rozália helyi lakos.

Egyelőre hatásosnak tűnik az intézkedés. Ez pedig a számokból is látszik. A magyar határon drasztikusan csökkent a próbálkozók száma. A szakértők azonban felhívják a figyelmet, mindez csak átmeneti, a migrációs nyomás valójában nő. Magyarországnak így minden korábbinál szigorúbban kell védenie a határait.

Kapcsolódó írásaink