Határon túl

Rekord részvételre számítanak a voksoláson

A déli-délkeleti régiók magyar lakosságának zöme abban bízik, hogy újra lesz magyar érdekképviselet a pozsonyi törvényhozásban

Rekord részvételi arányra számítanak az előre hozott parlamenti választáson Szlovákiában, a voksolás szombat reggel hét órakor kezdődött – mondta az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója a közmédia Híradójában.

Rekord részvételre számítanak a voksoláson
Szavazóurna a Királyhelmeci Gimnáziumban kialakított szavazóhelyiségben az előre hozott szlovákiai parlamenti választások napján, 2023. szeptember 30-án
Fotó: MTI/Vajda János

A szlovákiai Szepsiből élőben bejelentkezve Bartók Csaba azt mondta, hogy rekord levélszavazat érkezett külföldről, több mint 1700-an jelezték a büntetésvégrehajtási intézményekből is szavazási szándékukat, emellett Kassán, ahol vasárnap rendezik a nemzetközi békemaratont, külön szavazókört alakítottak ki a több ezer résztvevő számára.

Elhangzott, hogy az előzetes felmérések szerint a délelőtti részvételi adatok a legtöbb helyen meghaladták a három és fél évvel ezelőttit, Dunaszerdahelyen magas a választási részvétel, de Komáromból és Galánta környékéről is hasonló hírek érkeztek.

Felidézte, hogy a legutóbbi parlamenti választáson – amikor a mostanihoz hasonlóan szintén kormányváltó hangulat uralkodott – 65,8 százalékos volt a részvételi arány. A mostani voksoláson az ukrán–orosz háború, a brüsszeli politika vagy a liberális vonal erősödése miatt még nagyobb részvételi aránnyal lehet számolni.

Hozzátette: a déli-délkeleti régiók magyar lakosságának zöme abban bízik, hogy újra lesz magyar érdekképviselete a pozsonyi törvényhozásban.

A tudósító kiemelte, hogy a Szövetség a parlamentbe jutással a mérleg nyelve lehet, amihez legalább 180 ezer szavazatra van szüksége Forró Krisztián pártjának.

Elemzők szerint a 8,5 százalékos felvidéki magyarságnak „gond nélkül” meg kellene szereznie a szavazatok öt százalékát, ugyanakkor a gyengébb magyar szereplésnek nem csak szélsőséges szlovák körökből drukkolnak, hanem „a liberális érdekeket kiszolgáló magyar hangadók is ezt kívánják”.

A Szövetség képviselői ezért mozgósítottak az utolsó percig az ukrán határtól Pozsonyig – fogalmazott a tudósító.

A szlovák előre hozott parlamenti választáson este tíz órakor zárják az urnákat, az első részeredmények éjfél körül várhatók.

Legalább tíz százalékkal magasabb a részvételi arány, mint legutóbb

Bartók Csaba, a szlovákiai Szepsiből élőben bejelentkezve elmondta: a magyarok szempontjából fontos, hogy ne csak az északi területeken legyen nagy a választási kedv.

A felvidéki magyar pártnak, a Szövetségnek becslések szerint mintegy 180 ezer szavazatra van szüksége ahhoz, hogy bejusson a Parlamentbe - mondta, hozzátéve, hogy az elmúlt hónapok kampánya során többször elhangzott a pártvezető politikusoktól, hogy ezúttal a bejutás sikerülhet.

A tudósító kiemelte, hogy a Szövetség „kormánytényező is lehet,” mert az előrejelzések szerint a közel egyforma erővel bíró szociáldemokraták és a liberálisok sem tudnak egyedül kormányt alakítani.

Bartók Csaba elmondta, hogy az első választási részeredményeket várhatóan este tíz óra után, az urnazárásokat követően közli majd az országos választási bizottság.

Negyven perccel meghosszabbodik a kampánycsend

A szlovákiai Szepsiből élőben bejelentkezve Bartók Csaba hangsúlyozta, hogy a szavazókörök az egy vidéki szavazókörön kívül továbbra is este tíz óráig tartanak nyitva.

A részvételi adatokat ismertetve arról számolt be, hogy délig a Kassa környéki településeken 35 és 50 százalék közé volt tehető a részvételi arány, ami jónak számít.

Jók a gömöri előrejelzések is, ugyanakkor a Csallóközből egyelőre nincsenek kiugró adatok - mondta, hozzátéve, hogy a komáromi és a dunaszerdahelyi járás magyarsága szinte eldönthetné a magyarok bekerülését a törvényhozásba.

Meglátása szerint a Bodrogköz magyarsága is késő délután, este adja le a szavazatát, mert sok helyen addig szüretelnek.

A tudósító kiemelte, hogy a Szövetség a parlamentbe jutás esetén fontos szereplője, stabil tényezője lehetne a kormánykoalíciónak.

A közvélemény-kutató intézetek legutolsó mérései alapján a szociáldemokraták és a progresszívek szoros versenyére és eredményére számítanak, fölényes győzelem egyik oldalon sem várható - mondta.

Bartók Csaba kitért arra is, hogy incidens eddig sehol sem történt, a rendet 6500 rendőr felügyeli.

Az Új Szó című szlovákiai magyar hírportál szerint az egyik pozsonyligetfalui (Petrzalka) szavazókörben lett rosszul a választási bizottság egyik tagja.

Kapcsolódó írásaink