Határon túl

Gyimesi György: A Szövetségnek kormányra kell kerülnie!

A választáson 25 párt, illetve szövetség indul

A Szövetségnek nem elég bejutnia a pozsonyi parlamentbe, kormányra kell kerülnie ahhoz, hogy megoldja a szlovákiai magyarokat legjobban sújtó problémákat – mondta Gyimesi György, a felvidéki magyar párt, a Szövetség egyik képviselőjelöltje pénteken az M1 aktuális csatornán.

Gyimesi György: A Szövetségnek kormányra kell kerülnie!
Gyimesi György: A Szövetségnek kormányra kell kerülnie!
Fotó: Facebook/Gyimesi György

Gyimesi György, aki áprilisban lépett ki a parlament Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) frakciójából, a szlovák képviselőcsoportban elért sikerek közé sorolta a Cemadok állami támogatását, a nyelvtörvény módosítását, illetve a kulturális alap költségvetésének növelését.

Ugyanakkor nem sikerült megoldani a szlovákiai magyarokat legjobban sújtó gondokat, nem volt válasz a drágulásra, a beruházások elmaradására, az állampolgársági törvény módosítására – mondta.

„Ehhez egy képviselő kevés, erre egy egész frakció kell, kormánykoalícióban lévő frakció”, ezért a Szövetségnek nem a parlamentbe jutás lehet a célja, hanem a kormányra jutás – jelentette ki.

A Pozsonyban készült interjúban elhangzott, ehhez legalább 150-160 ezer szavazatra van szükség, Gyimesi György szerint ezt csak úgy lehet megszerezni, ha megmutatják a választóknak, tényleg tudják és akarják képviselni érdeküket.

Fontos tényezőnek nevezte, hogy „a Szövetség az egyetlen magyar párt”. A másik kettő, „magyarnak hazudott” párt esélytelen, szerinte a 3 százalékot sem fogják elérni, ami állami támogatást nyújtana négy évre, a rájuk leadott voks „kidobott szavazat” – jelentette ki.

Tárnok Balázs jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője az M1 műsorában azt elemezte, hogy mivel 2018 óta már 4 kormányfője volt Szlovákiának, az emberek stabilitást várnak a szeptember 30-i választástól, „de egyáltalán nem biztos, hogy ez megvalósul”.

Kifejtette: kizárható, hogy egy- vagy kétpárti koalíció alakul, legalább három párt lesz a kormány tagja, és mint minden ilyen koalícióban, megvan a veszélye, hogy idővel nézetkülönbségek alakulnak ki.

Hozzátette: ráadásul Szlovákiában nagy az átjárhatóság a pártok között, a koalíciós pártok kormányzás közben is versenytársai egymásnak, ez pedig meghatározza a belső konfliktusokat is.

A választáson 25 párt, illetve szövetség indul.

A Kossuth rádió pénteki Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Gyimesi György kérdésre reagált arra, hogy szerdán tettlegességig fajult Robert Kalinák, a Fico-kormány belügyminisztere és Igor Matovic volt kormányfő, az OLaNO elnöke vitája egy sajtótájékoztatón.

Mint mondta, az OLaNO és a Smer között évek óta nagyon feszült a viszony, „amit láttunk, nem tartozik a politikába, ezt el kell ítélni”, de nem hiszi, hogy ez a verekedés a központi téma a kampányban.

Ami Szlovákiát foglalkoztatja, az a migráció, a drágulás, és hogy Szlovákia szuverén ország lesz-e, vagy behódol a nagyhatalmaknak – tette hozzá.

Gyimesi György véleménye szerint a Zuzana Caputová elnök által kinevezett kormány csődöt mondott a migráció kezelésében. Emlékeztetett: amikor júniusban figyelmeztették a kormányt a problémára, populistának nevezték őket, noha ténylegesen több száz menekült érkezik naponta az országba, és már katonákat vezényeltek a határra.

A képviselőjelölt megemlítette: baloldali politikusok arról beszélnek, hogy Magyarország zúdította Szlovákiára a migránshullámot. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Sajnos mindig, amikor bármilyen problémát kell Szlovákiában eltussolni, jön a magyar kártya, most is jött, és nekünk ez ellen is harcolnunk kell.”

Kapcsolódó írásaink