Határon túl

Fejtörést okoznak az UNESCO előírásai az erdélyi Szászfehéregyházán

Nem sikerül finanszírozást találni a település főutcájának felújításához, mivel a műemlékvédelmi előírások miatt túl magasak a költségek

Fejtörést okoznak az UNESCO előírásai a kulturális világörökség részét képező erdélyi Szászfehéregyházán, mivel ezek túl költségessé teszik a beruházásokat – közölte Mircea Palasan polgármester az Agerpresszel.

Fejtörést okoznak az UNESCO előírásai az erdélyi Szászfehéregyházán
Fejtörést okoznak az UNESCO előírásai az erdélyi Szászfehéregyházán (képünk illusztráció)
Fotó: Robertharding via AFP/Robert Harding Premium/Gavin Hellier

A Segesvár közelében található, erődtemplomáról és hagyományos szász házairól híres Szászfehéregyháza rendkívül népszerű a turisták körében, III. Károly angol király is vásárolt itt házat még 2006-ban walesi hercegként, és erdélyi látogatásai során rendszeresen felkeresi.

A Brassó megyei Szászbuda (Bunesti) község – amelyhez közigazgatásilag Szászfehéregyháza (Viscri) is tartozik – polgármestere a román állami hírügynökségnek elmondta: nem sikerül finanszírozást találni a település főutcájának felújításához, mivel a műemlékvédelmi előírások miatt túl magasak a költségek.

Mircea Palasan szerint az növelte meg különösen a költségeket, hogy az UNESCO az egész településre kiterjesztette a védettséget, amely korábban csak az erődtemplomra vonatkozott.

Az alig több mint egy kilométeres út burkolata tört kőből lenne, ami több mint 3,5 millió euróba kerül, és nem talált olyan állami vagy uniós pályázatot, amelyből ekkora összeget lehetne lehívni a célra – számolt be Palasan. Kifejezte abbéli reményét, hogy új programok révén sikerül megoldást találni.

A beruházásokról elmondta, hogy a faluban van vezetékes víz és szennyvízcsatorna, csupán az útfelújítási terv megvalósítása várat magára. Hozzátette, hogy mivel a védettség a falut átszelő megyei útra is kiterjed, annak szászfehéregyházi szakaszát bazalttal kellett burkolni, amelyen óránként 25 kilométeresnél nagyobb sebességgel nem lehet haladni.

A Brassó megyei falu III. Károly (még hercegi) látogatásai hatására lett egyre népszerűbb, a helyiek közül sokan a turizmusból és gasztronómiából élnek. A községben 45 panzió működik. A turizmus a szászok távozásával megcsappant népességnek is jót tett, egyre több a beköltöző.

Az elsőként székelyek, majd szászok lakta Szászfehéregyháza 1993 óta a Világörökség része. III. Károly a faluban alapítványt is működtet, amely a hagyományos szász házak eredeti állapotának helyreállítását, a helyi termékek készítését, a helyi gasztronómiát támogatja.

Kapcsolódó írásaink