Határon túl

Potápi Árpád János: Védendő értéknek kell tekinteni a nemzetiségek anyanyelvhasználatát

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy óvni kell a kisebbségi létben élő embereket

Alapvető és minden körülmények között védendő értéknek kell tekinteni a nemzetiségek anyanyelvhasználatát az élet minden területén, a köz- és a magánszférában egyaránt – hangoztatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) pécsi kongresszusán, csütörtökön.

Potápi Árpád János: Védendő értéknek kell tekinteni a nemzetiségek anyanyelvhasználatát
Potápi Árpád János
Fotó: MTI/Kiss Gábor

Potápi Árpád János az európai őshonos nemzetiségi kisebbségek védelmét és érdekvédelmét ellátó szervezet rendezvényének megnyitóján felhívta a figyelmet arra, hogy óvni kell a kisebbségi létben élő embereket, mert „ha jogaik nincsenek biztosítva, nyelvhasználatukat, kultúrájuk megélését, hagyományaik megtartását korlátozzák vagy akadályozzák, tiltják vagy üldözik, akkor a legtehetségesebb vezetőiket veszítheti el egy-egy közösség”.

Közölte: amikor nemzeti kisebbségek érdekében emel szót a kormány, akkor azokat az értékeket védi, amelyek az ősök bölcsességét őrzik.

Utalt arra, hogy Magyarország öt alapelvet fogalmazott meg, amelyekre az európai kisebbségvédelmi politikát építeni kell.

Kapcsolódó írásaink