Határon túl

Potápi Árpád János: Határozott gyakorlati intézkedéseket várunk Zelenszkij elnöktől

Szerinte elfogadhatatlan, ami Ukrajnában a kárpátaljai magyarsággal történik

Elfogadhatatlan, ami Ukrajnában a kárpátaljai magyarsággal történik – közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára annak kapcsán, hogy a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola magyar vezetőjének indokolatlan menesztése után a nemzeti szimbólumok használatát és a magyar nemzeti himnusz eléneklését is megtiltották az idei tanévnyitón.

Potápi Árpád János: Határozott gyakorlati intézkedéseket várunk Zelenszkij elnöktől
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára
Fotó: MTI/Komka Péter

Portálunknak küldött közleményében kifejtette, a tantestület és a szülők néma sorfalat állva egy szál nemzeti színű gyertyával, valamint Reményik Sándor „Templom és iskola” versével tiltakoztak az ukránosító lépés ellen.

Az államtitkár kiemelte: „A Munkácsi Kistérségben sajnálatos módon folyamatossá váltak a magyarellenes megnyilvánulások, ami még sajnálatosabb, hogy »önkormányzati hatáskörre« való hivatkozással ez ellen sem a megye vezetése, sem pedig az ukrán kormányzat nem lép fel. A munkácsi városvezetés cinikus intézkedéseivel próbálja ellehetetleníteni a közel 150 éves múltra visszatekintő magyar oktatási intézmény működését.”

Potápi Árpád János felidézte: „Magyarország 32 éve elsőként ismerte el az újonnan létrejött, független Ukrajnát, Ukrajna pedig most a jogszűkítő ukrán törvényekkel asszimilációra vagy távozásra kényszerítené az 1100 év a szülőföldjén élő magyarságot.”

Hozzátette: „Úgy véljük, hogy egy az Európai Unióba és NATO-ba igyekvő ország esetében az ukrán önazonosság megerősítése és a háborús helyzet nem szolgálhat alapul az ukrán alkotmányban, nemzetközi és kétoldali szerződésekben vállalt kisebbségi jogok szűkítésére. Határozott gyakorlati intézkedéseket várunk Kárpátalja megye vezetésétől és Zelenszkij elnöktől.”

Kapcsolódó írásaink