Határon túl

Tusványos – Új stratégiákat kell kidolgozni a népszámlálások eredményeinek tükrében

A helyi értékek és a helyi közösség identitásának megerősítésére kell törekedni

Újra kell gondolni a meglévő intézményrendszert, új stratégiákat kell kidolgozni a legutóbbi népszámlálások eredményeinek tükrében, és ebben a helyi közösségek megerősítése jelentheti az „alapsejtet” – összegeztek a Szórványok a népszámlálás tükrében című panelbeszélgetés előadói szerdán Tusnádfürdőn.

Tusványos – Új stratégiákat kell kidolgozni a népszámlálások eredményeinek tükrében
Őry Péter, a Pro Civis Polgári Társulás elnöke, Csallóközcsütörtök polgármestere (b1), Telegdy Balázs, a Sapientia EMTE csíkszeredai karának egyetemi oktatója, (b2) Varga Diósi Viola, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szakreferense (j2) és Horváth István, a Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatója (j1) a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) a Szórványok a népszámlálás tükrében című kerekasztal-beszélgetésén az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 19-án.
Fotó: MTI/Veres Nándor

Varga Diósi Viola, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szakreferense elmondta: a helyi értékek és a helyi közösség identitásának megerősítésére kell törekedni, mivel a Vajdaságban a magyar „szigetek” is elindultak a szórványosodás útján.

Horváth István kolozsvári szociológus, egyetemi oktató rámutatott: Erdélyben a dél-erdélyi és észak-erdélyi szórványban egyre inkább megkérdőjeleződik az intézményrendszer fenntarthatósága, míg a tömbmagyar régiókban a falvak elöregedése, kiürülése okoz gondot.

Őry Péter, a Pro Civis Polgári Társulás elnöke, Csallóközcsütörtök polgármestere arról beszélt, hogy Szlovákiában egyre inkább megbomlik a tömbmagyarság a peremmagyarság javára, amely növekszik.

Kapcsolódó írásaink