Határon túl

„Nincs bajunk a magyarokkal, a csecsemőként síró politikusokkal van” – ukrán újságíró Tusványoson

Andrey Buzarov ukrán újságíró és Logan West, a Danube Institute kutatója vitázott Tusványoson

Az ukrán újságíró leszögezte, hogy nagyon bonyolult a mostani érában komoly geopolitikai kérdésekről beszélgetni, az pedig különösen szimbolikus, hogy ukránként Magyarország és az Egyesült Államok közé került – ugyanis a magyar moderátor és amerikai vitapartnere közé ültették le a szervezők – írja a Mandiner.

„Nincs bajunk a magyarokkal, a csecsemőként síró politikusokkal van” – ukrán újságíró Tusványoson
Rosszkedvünk tele a nyugati életérzés, mondta Orbán Viktor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Logan West leszögezte, hogy

a világ nem hidegháború felé tart, hanem egy aszimmetrikus világ felé.

Oroszországban jövőre orosz kultúrát fognak tanítani, míg a Nyugat nagyon nem ebbe az irányba tart. Szerinte Oroszországnak egy messianisztikus hozzáállása van, szerintük Európát védik az antikeresztény Nyugattól – ideértve az Egyesült Államokat is.

Úgy véli, (geopolitikai fogalommal élve) G2-es világunk van, Amerikával és Kínával a középpontban, utóbbi pedig a hatalmas győztese az ukrajnai háborúnak – közben pedig az EU a geoökonómiai vesztese a konfliktusnak. Esetleg egy új közép-európai rend kerekedhet ebből az egészből, a balti térségben vagy talán az adriai térségben. Viszont leszögezte, hogy

Közép-Európa nem hódító, nem tud elszakadni az Európai Uniótól, az Európai Unió hatalmától, erejétől.

Buzarov sietett megköszönni a magyaroknak, hogy nagyon sokat segítenek az ukránoknak. Elmondta, hogy nagyon sok magyar humanitárius szervezettel beszélt, s leszögezte,

nincs bajunk a magyarokkal, a csecsemőként síró politikusokkal van.

Buzarov szerint a háború nem 24-én kezdődött, hanem 2014. februárjában. Egy hibrid orosz agresszió volt, s akkor még csak egy terv volt számukra az, hogy megcsinálják azt, ami ötszáz nappal ezelőtt elindult.

Meglátása alapján minden posztszovjet országban megpróbálták befolyásolni az oroszok a helyzetet. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy február 24-én minden ukrán megváltoztatta a szociális szerepét: egységes nemzetté váltak.

A háború eszkalálódásával kapcsolatban az újságíró elmesélte, hogy egyenesen Kijevből jött Tusványosra, két napja még az ukrán fővárosban volt, két hete pedig Herszonban. Tudja, hogy mi történik a fronton, semmi jelét nem látja annak, hogy bármi is csendesedne, csak az eszkalálódást látja, mégpedig azért, mert szerinte nem veszik komolyan az ukrajnai eseményeket.

A teljes cikk az alábbiakban érhető el:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink