Határon túl

Célba értek az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás résztvevői Gyergyószárhegyen

A kilencedik alkalommal megtartott, jótékonysági futás a magyarok összetartozásának erősítésére, a jótékonykodás és a véradás fontosságára hívta fel a figyelmet

Célba értek az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás résztvevői szerdán a székelyföldi Gyergyószárhegyen, az utolsó száz méteren közel csaknem nehéz sorsú gyerek csatlakozott hozzájuk – mondta el Gui Angéla főszervező az MTI-nek.

Célba értek az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás résztvevői Gyergyószárhegyen
Célba érnek az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás résztvevői az utolsó szakaszon melléjük csatlakozott csaknem 500 gyermekkel, Böjte Csaba alapítványa helyi gyermekotthonának lakóiával a Tatárdombon, Gyergyószárhegyen 2023. július 5-én. A kilencedik alkalommal, idén Bonyhádról induló és Gyergyószárhegyen záruló, 740 kilométeren át zajló jótékonysági futás a magyarok összetartozásának erősítésére hívja fel a figyelmet
Fotó: MTI/Kátai Edit

A Bonyhád és Gyergyószárhegy közötti 740 kilométeres távot megtevő ultrafutókat – Szimandl Anitát, Kóródi Ágnest, Antal Csabát és Sperka Tamást –, valamint kísérőiket a célban Herczegh Anita fővédnök, a Regőczi István Alapítvány kuratóriumának elnöke és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója várta a település melletti Tatárdombon. A helyszínen a nap hátralévő részében több mint 21 erdélyi gyerekotthon nehéz sorsú lakóinak tartanak gyerekfesztivált – nyilatkozta az MTI-nek telefonon Gui Angéla.

Elmondta: a Tatárdomb az egyik legszebb helyszín, ahová befutottak az évek során. Meleg étellel, pogácsával fogadták a futókat és a gyerekeket, akiknek a területen sportolásra is lesz lehetőségük. Emellett kézműves foglalkozások, néptáncbemutatók, körtánc lesz, fellép a kolozsvári 4S Street együttes. Lovasbemutatót tartanak Póra Erika lovasoktatóval, aki maga is gyermekotthonban nőtt fel.

A gyerekeknek lehetőségük lesz beszélgetni az ultrafutókkal is, akik a hat nap alatt váltóban tették meg a 740 kilométeres távot. „A gyerekeknek mindig nagy élmény, hogy nemcsak együtt futhatnak velük, hanem utána kérdezősködhetnek is” – mondta Gui Angéla.

A gyerekfesztivál Böjte Csaba szentmiséjével zárul. A gyerekek többsége ugyanis a Szent Ferenc Alapítvány erdélyi otthonaiból érkezett, de a Csibész Alapítvány és a magyarfülpösi szórványkollégium lakói is jelen vannak, és helybéliek is csatlakoztak az eseményhez.

Gui Angéla közölte, hogy a jótékonysági futás idei kiadásán tíz szervezet nehéz sorsú támogatottjainak adtak át sportcipőket, csaknem 400 párt. Ezeket egyesével vásárolta meg, a megadott méretek alapján. „Csak olyan cipőt vettem, amilyennek a saját lányaim is örültek volna” – mondta a főszervező.

Felidézte, hogy míg a korábbi években megpróbálták évfordulókhoz kötni a helyszínválasztást, idén tudatosan nem ragaszkodtak ehhez. Ezzel azt szeretnék üzenni, hogy nemcsak karácsonykor kell cipősdobozzal szeretetet varázsolni, nemcsak gyereknapkor kell fesztivált szervezni a nehézsorsú gyerekeknek. „Egy átlagos hétköznapon is észre kell venni, hogy vannak nehéz sorsú gyerekek, segíteni kell rajtuk” – mondta Gui Angéla, aki szerint a rendezvénnyel épp azt üzenik, hogy segíteni jó.

A kilencedik alkalommal megtartott, határon átívelő jótékonysági futás a magyarok összetartozásának erősítésére, a jótékonykodás és a véradás fontosságára hívta fel a figyelmet. Hat napon át zajlott 740 kilométeres távon, Bonyhád–Baja–Hódmezővásárhely–Gyula–Nagyszalonta–Nagyvárad–Zsobok–Kolozsvár–Magyarfülpös–Gyergyószárhegy útvonalon.

Kapcsolódó írásaink