Határon túl

Fókuszban az ausztriai magyarság

Jó évet zárt az Ausztriai Magyar Kutatóintézet. A szervezet intenzív és folyamatos eszmecserét folytat a bécsi Balassi Intézet–Collegium Hungaricummal, a Bécsi Egyetem Finnugor Tanszékével, valamint a Magyar Tudományos Akadémiával is.

Fókuszban az ausztriai magyarság
Kiselőadás a bécsi intézményben november 30-án
Fotó: Az Ausztriai Magyar Kutatóintézet közösségi oldala

A 2010-ben alakult Ausztriai Magyar Kutatóintézet (ÖIUS) különféle tudományos értekezleteken dolgozott, és számos előadást szervezett 2022-ben – derült ki az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) hétfői adásából. Az ÖIUS fő célkitűzése az ott élő nemzettestvéreink kutatása – mind történeti, mind kultúrtudományi területen.

Mivel az ÖIUS nyitott a más szövetségekkel való együttműködésre, így 2022-ben is számos közös projektje valósult meg más intézményekkel. A szervezet elnöke Seidler Andrea, alelnöke Kókai Károly, a főtitkár Deák Ernő, míg a kincstárnok Csire Márta. A riportból kiderült az is, intenzív és folyamatos eszmecserét folytatnak a bécsi Balassi Intézet–Collegium Hungaricummal, a Bécsi Egyetem Finnugor Tanszékével, valamint a Magyar Tudományos Akadémiával is.

A kutatóintézet munkatársai az utóbbi két évben Burgenland múltjáról és jelenéről szóló köteten dolgoztak. A könyv Region der Vielfalt címmel az Edition Praesens kiadónál jelenik meg januárban. A szerzők sorában találjuk Baumgartner Gerhard és Nikolaus Bencsics történészeket, valamint Monok István irodalom- és művelődéstörténészt is.

Kapcsolódó írásaink