Határon túl

Állami elismerés nemzettestvéreinknek

Takács András koreográfus és Korpás András borász is magas rangú állami kitüntetést kapott Szlovákiában. A köztársaság fennállásának 30. évfordulóján összesen huszonnyolc közéleti személyiség munkáját ismerte el Zuzana Čaputová államfő.

Állami elismerés nemzettestvéreinknek
A neves koreográfus a Pribina-kereszt I. fokozatát kapta meg
Fotó: Takács András közösségi oldala

Zuzana Čaputová államfő a Szlovák Köztársaság megalakulása 30. évfordulójának alkalmából tartott ünnepélyes díjátadón huszonnyolc közéleti személyiséget részesített állami kitüntetésben. Az listára Takács András koreográfus és Korpás András borász is felkerült – írta meg hétfőn a pozsonyi Új Szó.

Ha történelmünk nagyjai arról álmodtak, hogy Közép-Európa egyenlő és szabad nemzetek családja lesz, akkor mi ezt az álmot most éljük – fogalmazott. Egyben aláhúzta, a díjat azok vehetik át, akik dacoltak azzal, ami elkerülhetetlennek tűnt a totalitás éveiben. Hozzátette, a kitüntetettek között olyan személyek is vannak, akik hozzájárultak Szlovákia mai demokratikus arculatának kialakításához.

Takács András koreográfus a Pribina-kereszt I. fokozatát vette át a Szlovák Köztársaság kulturális fejlődéséhez való kiemelkedő hozzájárulásáért a folklór területén. Martin Strižinec, a köztársasági elnök szóvivője Takács elismerése kapcsán kiemelte, hogy életét a népművészetnek és a magyarok kulturális életének szentelte – különösen a néptáncnak és a koreográfiának, és munkássága elsősorban a Csemadok és az Ifjú Szivek táncegyütteshez kötődik.

Korpás Andrást a Pribina-kereszt II. fokozatával tüntették ki a szőlőtermesztés és a borászat területén szerzett, rendkívüli érdemeiért. Korpás András részt vett szinte az összes ma ismert szlovák fajta nemesítésében.

Kapcsolódó írásaink