Határon túl

Szerencsés volt a fémkeresőzés

Két fémdetektoros ember kiment egy karácsony utáni kincskeresésre. Az akció nem várt sikert hozott, hiszen csaknem nyolcszáz római kori érmét leltek egy Fehér megyei szántóföldön.

Szerencsés volt a fémkeresőzés
Római kori érmék (képünk illusztráció)
Fotó: NurPhoto via AFP/Artur Widak

Nem tilos Romániában a fémkeresőzés, pusztán néhány feltételnek kell megfelelni – írja a Főtér. A rendelkezésre álló adatok szerint olyan huszonkétezer, engedéllyel bíró fémdetektor-tulajdonos van az országban. Ha a lelkes – a hazai szakzsargonban gyakorta „lengetőnek” titulált – polgár kiás valamit (ami leletnek minősülhet), köteles tájékoztatni a helyi hatóságokat, amelyek aztán üzennek a megyei múzeum, illetve a megyei rendőrség képviselőinek.

Ezt követően a szakértők megvizsgálják a kérdéses tárgyat, és ha az valóban fontos, akkor a szerencsés jutalmul megkapja a pénzbeli értékének harminc százalékát. Ha pedig valami igen jelentőset túr elő a mélyből (nota bene: kincset) akkor a jutalom az érték negyvenöt százaléka lesz. Apró hiba, hogy ezt nem az állam, hanem a területileg illetékes önkormányzat kasszájából kell(ene) fizetni, ami a lap szerint nem mindig gyors ügylet.

Ha viszont valaki lapít, és például a feketepiacon akarja értékesíteni a tárgyakat – és elkapják – akkor könnyen kattanhat a bilincs a csuklóján. (Már ha horogra akad a renitens egyén.)

A kérdéses csaknem nyolcszáz érmét egy ismert detektoros, Kolozsvári Csaba és barátja lelte meg, akik egy kis karácsonyi „zsírégető” túrára indultak egy Fehér megyei szántóföldre. A kincsvadászok természetesen tájékoztatták a helyi hatóságokat, aztán szerdán már arról posztolt Kolozsvári a közösségi oldalán, hogy akkurátusan becsomagolták az érméket és az azt rejtő edényt, és az egészet átadták az illetékeseknek.

Magyarországon gyakorlatilag alig-alig lehet a detektorozásra hivatalos áldást szerezni, és a jutalom is annyira csekély, hogy egyszerűen nem éri meg bejelenteni a leleteket. A kincskeresést egyébként idehaza is rengetegen űzik, de teljes titokban. Így persze a leletek legnagyobb része sem kerül a régészek szeme elé, hanem elnyeli azokat a feketepiac. Korábban nálunk is szabad volt a lengetés, és eléggé jó együttműködés alakult ki a szakemberek és a hobbisták között, de ezt a helyzetet a régészlobbi nyomására szinte teljesen ellehetetlenítették. A látszat így az, hogy e tevékenység tilos – mégis legkevesebb tizenhárom-tizenötezren űzik. Jelentősebb, nagyobb visszhangot kapó rendőrségi ügy évente kettő-három akad, de a tapasztalatok szerint igazán nem is törik magukat a hatóságok, hogy még ezzel is foglalkozzanak.

Kapcsolódó írásaink

Feltárják a segesvári csatateret

ĀMegújul a 2000-ben összeállított emléktárlat a költő halálának helyszínén – A Petőfi Irodalmi Múzeumban helyezik el Irányi Dániel az állam által megvett hagyatékát

Szigorú feltételekkel lehet fémkeresőzni

ĀAkinek van engedélye, annak is be kell jelentenie, mikor megy ki az érintett területre, amennyiben talál valamit, azonnal értesítenie kell az illetékes közgyűjteményt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom