Határon túl

Súlyos pénzbe kerülnek a szlovák nyugdíjasok

Szlovákiának sosem voltak ilyen magas bevételei – és kiadásai sem. A kettő közötti különbség jövőre csaknem 7,9 milliárd euró lesz. A hiányzó pénzt az országnak muszáj lesz hitelekből fedeznie.

Súlyos pénzbe kerülnek a szlovák nyugdíjasok
Szlovák és ukrán határőrök munkában – a területvédelem is sok pénzt emészt majd föl 2023-ban
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Robert Nemeti

Az inflációnak köszönhetően rekordot döntött a pozsonyi  parlament csütörtöki ülésén elfogadott 2023-as állami költségvetés - írta meg az Új Szó szombaton. Mint a cikkből kiviláglik, északi szomszédunknál még sosem voltak ilyen magas bevételi és kiadási mutatók - ugyanakkor a két szám között előreláthatóan csaknem 7,9 milliárd euró (3160 milliárd forint) lesz az eltérés. Mindez annyit tesz, hogy Pozsonynak a hiányzó pénzt hitelekből kell majd fedeznie.

Csak az állam működtetése – beleértve a kórházakat, iskolákat, a hadsereget és a családok támogatását – harmincötmilliárd eurót (14 100 milliárd forintot) emészt fel. Ezen felül a társadalombiztosító által fizetett nyugdíjak további tizenegymilliárdot eurót (4400 milliárd forintot) tesznek ki. Az önkormányzatok, a vasút és a különböző közintézmények jövőre több mint tizenkétmilliárdból euróból gazdálkodhatnak.

Kapcsolódó írásaink