Határon túl

Elkezdődött a különböző központokban összegyűjtött adományok kiszállítása Kárpátaljára

Elkezdődött a különböző központokban összegyűjtött adományok kiszállítása Kárpátaljára, amelyeket elsősorban az ott élő magyar családok megsegítésére gyűjtöttek – jelentette be hétfőn Székesfehérváron a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Elkezdődött a különböző központokban összegyűjtött adományok kiszállítása Kárpátaljára
Écsy Gábor, a Katolikus Karitász igazgatója beszél a Civil összefogás a kárpátaljai közösségekért! elnevezésű adventi adománygyűjtő akcióról tarott sajtótájékoztatón a Katolikus Karitász Fejér megyei gyűjtőpontján Székesfehérváron
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Szalay-Bobrovniczky Vince a Katolikus Karitász Fejér megyei gyűjtőpontján elmondta, hogy a kárpátaljai óvodák, iskolák, gyermekotthonok számára indított adventi adománygyűjtést a Miniszterelnökség kezdeményezte az országban működő húsz civil központtal és a karitásszal közösen. Megjegyezte, hogy korábban is voltak már hasonló gyűjtések, főként a covid miatt nehéz helyzetbe került emberek számára, ám ezúttal a Kárpátalján élő nemzettársakat segítik „nagy szívvel, nagy lelkesedéssel és szerencsére nagy mennyiségű adománnyal".

Az államtitkár közölte, hogy országosan 400 csomag gyűlt össze négy helyszínen, Székesfehérvár mellett Felsőzsolcán, Csepelen és Nyírkarászon, ezeket a Katolikus Karitász a héten elkezdi kiszállítani Kárpátalja 23 településén 23 intézménybe, ahonnan tovább osztják azokat a családoknak. Jelezte, hogy elsősorban tartós élelmiszerek, háztartási tisztítószerek, a mindennapi életben szükséges eszközök, gyerekeknek játékok gyűltek össze.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója hangsúlyozta, hogy szervezetük évek óta segíti a Kárpátalján élő embereket részben az orvosmisszión, részben a munkácsi egyházmegyei karitászon keresztül. A segítség február óta a háború kitörése miatt fokozódott, sok adomány jutott el Kárpátaljára és a Kárpátokon túlra is a nélkülözőkhöz.

Mint mondta, a civil szervezetek felé intézett mostani felhívás az volt, hogy karácsony közeledtével segítsenek a kárpátaljai rászorulóknak, ők pedig készséggel vállalták a nagy szeretettel és gondossággal összeállított csomagok célba juttatását. Megjegyezte, hogy két településre, Nagybocskóra és Aknaszlatinára már a hétvégén eljutottak az adományok, a többi településre a héten viszik el.

Kapcsolódó írásaink