Határon túl

Kevéssé bízik a román lakosság a csatlakozásban

Egy friss felmérés szerint már a lakosság többsége sem hiszi, hogy Romániának idén összejön a schengeni csatlakozás. Különösen az után fordult meg a korábban bizakodó hangulat, hogy Ausztria is hátat fordított a megegyezésnek.

Kevéssé bízik a román lakosság a csatlakozásban
Jelenleg kevés az esély a sorompó felemelésére (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Nem túl optimista Klaus Iohannis államfő a schengeni csatlakozással kapcsolatosan, mióta a hollandok, majd legutóbb az osztrákok is úgy döntöttek, kihátrálnak a belső határellenőrzés nélküli övezet bővítését célzó tervek mögül. Egy friss, a Főtér által idézett felmérés pedig azt mutatja, a lakosság többsége sem túlzottan derűlátó a jövőt illetően.

Mint olvasható, az Avangarde közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek csupán negyvenegy százaléka venne mérget rá, hogy az unió bel- és igazságügyi miniszterei december 8-án megszavazzák hazájuk schengeni csatlakozását. A megkérdezettek harminc százaléka szerint mindez a korrupt vámosoknak és rendőröknek „lesz köszönhető”. Ugyancsak figyelemre méltó, hogy a felmérésben résztvevők tizenhat százaléka küldené haza a Ciucă-kormányt, kilenc százalékuk pedig magára Klaus Iohannisra haragszik a várható kudarc okán.

Kapcsolódó írásaink