Határon túl

Semjén Zsolt: Elkötelezettek vagyunk a szerb–magyar barátság iránt

A miniszterelnök-helyettes vasárnap a Porfirije szerb ortodox pátriárka által celebrált főpapi szent liturgián mondott beszédet Szentendrén.

Semjén Zsolt: Elkötelezettek vagyunk a szerb–magyar barátság iránt
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (j2), Porfirije pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház vezetője, (b4), Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek bíboros (b2), Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára (j) és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b) a Szentendrei Szerb Ortodox Székesegyház udvarán készült csoportképen, miután Porfirije pátriárka főpapi szent liturgiát celebrált 2022. szeptember 4-én.
Fotó: MTI/Kovács Attila

Akár csak Irinej pátriárka, úgy Magyarország is elkötelezett a szerb és magyar sorsközösség alapján való minél mélyebb barátságnak.

Elkötelezettek vagyunk a szerb és magyar sorsközösség alapján való minél mélyebb barátság iránt – fogalmazott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap a Porfirije szerb ortodox pátriárka által celebrált főpapi szent liturgián mondott beszédében Szentendrén.

A miniszterelnök-helyettes a magyar kormány nevében köszönetét fejezte ki a pátriárkának, hogy megerősíti a magyarokat kereszténységükben, a szerb–magyar sorsközösségben és barátságban.

Szavai szerint a két keresztény történelmű ország, Szerbia és Magyarország ma is védelmezi a keresztény civilizációt.

„Napjainkban sajnos azt tapasztalhatjuk, hogy bizonyos egyházi csoportok nyugaton és északon nemcsak hogy tudomásul vesznek keresztény- és természetellenes ideológiákat, hanem sokszor még az egyházba is beengedik őket” – fogalmazott Semjén Zsolt.

Hozzátette: Szerbia és a szerb ortodoxia mindig sziklaszilárdan állt a Szentírás és a szent hagyomány védelmezése mellett. Köszönettel tartozunk Magyarország és Szerbia, a magyarság és a szerbség közötti kiengesztelődésért, mert kiegyezni a politika is tud, kiengesztelődni azonban csak a lélek tud, és csak az egyházak segítségével lehet - tette hozzá.

Semjén Zsolt felidézte, hogy „az áldott emlékű Irinej pátriárka elindult ezen az úton”, és Magyarország is elkötelezettje a szerb és magyar sorsközösség alapján való minél mélyebb barátságnak.

Semjén Zsolt köszönetét fejezte ki Lukijan püspöknek a magyar és a szerb barátság érdekében végzett munkájáért.

Beszélt arról is, hogy Magyarországon Erdő Péter bíboros „nagy munkálója a szomszédos népek közötti kiengesztelődésnek”.

Az eseményen jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára; Vitályos Eszter a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára; Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

Kapcsolódó írásaink