Gazdaság

Cél a juhágazat versenyképességének megőrzése

Javítani kell a szaporasági mutatókon

A hazai juhágazat élő bárányban és friss bárányhúsban hosszabb távon is versenyképes maradhat, amennyiben sikerül a jelenleginél homogénebb árualapot kialakítani, a szaporasági mutatókat javítani és a szükséges technológiai fejlesztéseket megvalósítani – olvasható a Magyar Állattenyésztők Szövetségének juh- és kecskeágazatáról szóló friss helyzetjelentésében.

A jelentés alapján jelenleg 29 juh- és hat kecskefajtát tenyésztenek Magyarországon. Ekkora fajtaválasztékkal minőségi és versenyképes árualapot nem lehet előállítani. Ehelyett néhány fajtára kellene szakosodni és tudatos árutermelő keresztezéseket végezni – áll a tanulmányban. A magyar juhágazat első számú terméke az
élő pecsenyebárány, amelynek több mint nyolcvan százalékát Olaszországban értékesítjük.