Gazdaság

Zöld lámpát adott Brüsszel a MÁV vonatvásárlására

Negyvenkettő új korszerű elővárosi motorvonathoz jut az állami vasúttársaság

Az Európai Bizottság jóváhagyta annak a projektnek a finanszírozását, amelynek révén a kohéziós alap 220 millió eurós (68,5 milliárd forintos) támogatásával 42 új korszerű elővárosi motorvonathoz jut a MÁV-START és a GYSEV.

A projekt finanszírozásának jóváhagyásához azért volt szükség külön a brüsszeli testület hozzájárulására, mert a támogatás értéke meghaladja az ötvenmillió eurót. A 80 milliárd forintos projekt célja a külvárosi és regionális vasúti közlekedés javítása, Budapest és Esztergom, valamint Veresegyház és Vác, Vác és Szob, Monor és Cegléd, Székesfehérvár és Pusztaszabolcs viszonylatában. A megvásárolt szerelvények alacsony padlósak és légkondicionáltak lesznek, valamint lehetőség lesz rajtuk vezeték nélküli internetszolgáltatás és audiovizuális utastájékoztatás kialakítására.

A MÁV-START és a GYSEV 42+6 elővárosi motorvonat szállítására még 2012 novemberében írt ki közös nyílt beszerzést, amelyet a svájci Stadler cég nyert meg Flirt motorvonat ajánlatával. A szerződést 2013 márciusban írták alá. A Stadler összesen 42 motorvonatot gyárt a MÁV-START-nak gyárt európai uniós finanszírozásban. Az első két Flirt szerelvényt március 19-én érkezett meg. Január végéig 17 járművet szállítottak le, a továbbiakat szeptember 31-éig kell átadni.