Gazdaság

Vonzó célpont a Balaton

A vendégek a strandolás mellett leginkább még több szabadtéri rendezvényt, színházat, mozit vagy vidámparkot látnának szívesen a magyar tenger partján

A Balatonhoz járó vendégek elsöprő többsége, 94,6 százaléka elégedett a térség kínálta lehetőségekkel. A nyaralók többsége úgy véli, a balatoni programkínálat nem szorul fejlesztésre.

Tihany 20170828
Szinte kihagyhatatlan program a Tihanyi Bencés Apátság megtekintése (Fotó: Hegedüs Róbert)

A Balaton környéki lehetőségek közül továbbra is a strandolás a legvonzóbb, amelyet a gasztro-, kaland-, illetve kulturális programok követnek a népszerűségi sorrendben – derül ki a Szallas.hu friss kutatásából. Az aktív kikapcsolódások tekintetében a kalandparkok és a bobpályák a legnépszerűbbek, a kihagyhatatlan kulturális időtöltések közül a Tihanyi Bencés Apátság, a szigligeti vár, illetve a Festetics-kastély megtekintése szerepel a lista élén – áll a felmérésben.

A rendszeresen a Balatonhoz járó vendégek válaszaiból az látszik, hogy a tudatosság a programok kiválasztásánál még mindig nem jellemző. Öt válaszadóból négyen ugyanis a helyszínen döntenek a strandolást kiegészítő elfoglaltságokról. Szabó Zsolt, a Szallas.hu turizmusmenedzsere úgy véli, hogy az utóbbi időben már érezhetően, folyamatosan növekszik azoknak a vendégeknek a száma, akik már a szálláshely foglalásakor igénylik az ingyenesen lehívható kedvezményes programkuponjaikat. A szakember tapasztalatai szerint minden második utazó egy-egy vonzó lehetőség miatt akár húsz kilométert is hajlandó utazni, minden harmadik pedig még ennél messzebb is hajlandó kimozdulni szálláshelyéről.

Az ár, úgy tűnik, sokkal inkább meghatározó: a megkérdezettek közül csak minden tizedik mondta azt, hogy nem számít, mennyibe kerül egy elfoglaltság, a többség, azaz 55 százalék átlagosan két-ötezer forintot szán fejenként egy strandolást kiváltó élményprogramra.

A kutatásban résztvevőket arról is kérdezték, hogy mivel bővítenék a kikapcsolódási lehetőségek körét. A válaszadók elsősorban több szabadtéri, elsősorban ingyenes rendezvényt látnának szívesen. Ezt követik a családokkal közösen látogatható gyermekprogramok, majd a gasztrorendezvények, amelyekből, igaz, jó ideje már bőséges a kínálat, de úgy látszik, soha nem elég. A vendégek emellett a szabadtéri színházat, mozit említették, de volt, aki vidámparkot látna szívesen a magyar tenger partján, sőt előfordult olyan is, aki egyenesen a Disneylandet is el tudná képzelni valamelyik part menti településen.

Mint ismert, a kormány minden eddiginél jelentősebb összeget szán a kiemelt területek, így a Balaton régió turisztikai fejlesztésére is az elkövetkező években. Idei kormánydöntés alapján a magyar tenger környékét 367 milliárd forintból újítanák meg a 2030-ig tartó ciklusban. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint ha ezt összefogással sikerül jól felhasználni, a magyar üdülőrégió Európa egyik legdinamikusabban fejlődő, legélhetőbb turisztikai térségévé válhat a következő húsz évben.

Mint mondta, ebből az összegből minőségi szálláshelyeket és turisztikai élménypontokat szeretnének fejleszteni, amelyek mind azt segítenék, hogy a jelenlegi átlagos két-három helyett akár három-négy napot is el tudjanak tölteni a vendégek a Balatonnál.