Gazdaság

Világszerte nő a vagyoni különbség

Az alacsonyabb jövedelmű takarékoskodók esetében a bankbetétek, a nyugdíjpénztári befektetések, a gazdagabbaknál a kötvények és a befektetési alapok a legnépszerűbbek

Jelentősen nőtt az elmúlt évtizedekben a gazdagok és szegények közötti jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenség világszerte. Az OECD hazánkat is vizsgáló tanulmánya rámutat, hogy idehaza a legjelentősebb adókedvezmény nyugdíjcélú megtakarítással érhető el, amely a kevésbé tehetős rétegek között jellemző megtakarítási forma.

szamla
A kisebb jövedelműeknél az adókedvezmények növelik a megtakarításokat (Fotó: Bodnár Patrícia)

Az emberek közti jövedelmi különbségek növekedésében a technológiai változásoknak, a globalizációnak, valamint az adózási és egyéb politikai előírásoknak van a legjelentősebb szerepük. Ezek a különbségek a 2008-as válsággal kerültek még inkább előtérbe, és több országban a megtakarításokat és vagyonokat terhelő adók emelésének igényében csapódtak le – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adataiból, amelyeket a Portfolio.hu szemlézett.

A fennálló jövedelmi egyenlőtlenségeket mutató Gini-koefficiens az 1980-as évek közepén még 0,29-et mutatott az OECD-országok átlagában, ez 2013-ra 10 százalékponttal 0,32-re nőtt. A legnagyobb egyenlőtlenséget Lettországban mérte az OECD, ott a legnagyobb vagyonnal bíró tíz százalék a teljes lakosság összvagyonának hatvan százaléka felett rendelkezik, hazánkban a legvagyonosabb tíz százalék az összvagyon közel felét birtokolja. A tanulmány kitér arra is, hogyan változik a pénzügyi eszközök aránya az egyes jövedelmi kategóriákon belül hazánkban. Eszerint a megtakarításra áldozó legalacsonyabb jövedelműekhez tartozók között a bankbetétek dominálnak a befektetéseken belül, és a nyugdíjpénztári befektetések is igen jelentősek. Ehhez képest a gazdagabb felső tíz százaléknál a bankbetét, a kötvények és a befektetési alapok egyaránt jellemzőek, ugyanakkor nem számottevőek a nyugdíjcélú megtakarítások.

Az OECD tanulmánya kimutatta azt is, hogy az adók két módon befolyásolhatják a megtakarításokat: egyrészről a portfóliók összetételén, másrészt a megtakarítások életciklusán keresztül. Több korábbi tanulmány összegzése szerint is meghatározók az adókedvezmények, az alacsonyabb jövedelemmel bíró háztartásokban ezek növelhetik a megtakarítások mértékét, míg a vagyonosabb körökben inkább csak az eddigi megtakarítások újracsoportosítása a jellemző.


Tartósság az adókedvezmény kulcsa

Az OECD tanulmánya megnézte azt is, az egyes országok adórendszerei és a befektetések után fizetendő közterhek mellett milyen befektetési formát érdemes választani. A vizsgált negyven ország közül tizenhétben vannak olyan megtakarítási számlák, amelyek adómentesek vagy bizonyos tartási időszak elteltével azokká válnak. Itthon a lényegében alszámlaként működő Tartós Betéti/Befektetési Számla az, amelyik rövid időszakot követően válik adómentessé. Emellett a hazai adórendszer sajátossága, hogy támogatja a pluszjövedelem befektetését nyugdíj-megtakarítási termékekbe vagy alapokba.