Gazdaság

Vidékfejlesztési konferencia a vidék ízeivel

Az elérhető fejlesztési forrásokról is szó esett Borsodban

A vidékfejlesztés sarokkövei Borsodban címmel tartották meg a minap azt a szimpóziumot, amelynek keretében a témában jártas szakemberek tartottak előadásokat az Edelényi Kastélyban.  

fehér mák

Az impozáns kastélyban, miközben az agrárium, a természeti értékek és a turisztikai látványosságok három alappillérének egymásra építésének modelljeit mutatták be, tájjellegű trizsi ételekkel, italokkal frissülhettek fel a résztvevők. Az Aggteleki Nemzeti Park szomszédságában lévő Trizs lakói kitettek magukért, élükön a falu polgármesterasszonyával, a Csörgős- patak mentéről érkezők ugyanis ínycsiklandó helyi specialitásokat kínáltak a barokk palotában. Jóvoltukból az egész napos szimpózium végén helyi gyümölcsökből készült szörpökkel frissíthettük fel magunkat, az új ízekre vágyók pedig azt is kipróbálhatták, milyen a rétes, ami fehér mákkal van megtöltve. Fehérmákos rétessel egyébiránt nem sokfelé találkozhatunk az országban, igazi trizsi specialitás, annál is inkább, mert magát a fehérmákot is igen kevés helyen termesztik manapság. Az egykori Gömör vármegye aprófalujában készülő szörpök, befőttek, lekvárok, gyümölcssajtok és savanyúságok egyébként kiérdemelték a Borsod-Torna-Gömör Egyesület „házi remek” védjegyét is. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei falvacska vezetője és lakói is büszkék kiváló minőségű, ízfokozóktól mentes helyi termékeikre, melyekkel gyakorta bemutatkoznak határon innen és túl. Emellett vannak saját gasztronómiai rendezvényeik, mint például a hatalmas népszerűségnek örvendő Telekamra Ünnep, melyet ősszel, közvetlen a betakarítást követően rendeznek meg, és ilyen a Trizsi Disznótoros is. Az edelényi kistérséghez tartozó település remek példa arra, hogyan lehet – ez esetben az emberek hasán keresztül- népszerűsíteni a helyi termékeket, s ezzel együtt turisztikai attrakciókat létrehozni, határon átnyúlóan közösséget építeni.   

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom