Gazdaság

Veszélyben a GMO-mentességünk

A transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények egyes pontjai alááshatják a hazai környezetvédelmet és élelmiszerbiztonságot

Határozott fellépésre szólította fel három hazai szervezet a kormányt a transzatlanti szabad kereskedelmi megállapodások bizonyos pontjaival szemben, ugyanis azok alapján a tengerentúli partnerek akár ki is kényszeríthetik a génmódosított kukorica hazai tilalmának feloldását.

gmo
Civilek szerint a transzatlanti megállapodás egyes tételeit is pontosítani kellene a GMO-mentességről (Fotó: Reuters/Jim Young)

Üdvözlendő a Fazekas Sándor által a minap tett javaslat, amelyben a génmódosított növények termesztését elutasító EU-s tagországok összefogását szorgalmazza annak érdekében, hogy az egész unió GMO-mentes legyen - áll abban a földművelésügyi miniszternek küldött levélben, amelyet a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Greenpeace és a Védegylet fogalmazott meg. Aggályosnak tartják viszont a vélhetően hamarosan életbe lépő transzatlanti szabad kereskedelmi egyezményeket. Mint ismert, az EU és az Egyesült Államok közötti Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) megállapodást jelenleg tárgyalják, az unió és Kanada közötti Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény (CETA) pedig megköttetett és ratifikálásra vár.

Ahogyan arról korábban a Magyar Hírlap is beszámolt, az EU nemrég a génmódosított szervezetek termesztésének tilalmát nemzeti hatáskörbe utalta. Ezenfelül az alaptörvény tartalmazza hazánk génmódosítás-mentességét, de mindez nem nyújt teljes mértékű garanciát, mert ezeket a rendelkezéseket a fenti két egyezmény felülírhatja.

A CETA nyilvánosságra hozott dokumentumai között megtalálható ugyanis az úgynevezett befektető–állam vitarendezési mechanizmus, és az eddigi tervek szerint a TTIP is tartalmazna egy erről szóló fejezetet. Ez a kitétel pedig lehetővé tenné akár azt is, hogy egyes multinacionális cégek beperelhessék majd kormányunkat azért, mert tiltjuk a génmódosított növények termesztését. Ennek segítségével akár sok millió dolláros kártérítést követelhetnek Magyarországtól, vagy akár ki is kényszeríthetik a génmódosított kukorica tilalmának feloldását. A szervezetek ezért felszólították a kormányt, tegyen az ellen, hogy a környezetvédelem és élelmiszer-biztonság jelenlegi szintjét aláásó javaslatok, valamint a befektető–állam vitarendezési mechanizmus ne kerülhessen bele az EU és az Amerikai Egyesült Államok közötti szabad kereskedelmi egyezménybe, továbbá hogy Magyarország ne ratifikálja a Kanadával aláírt megállapodást.