Gazdaság
Versenyképes borászatok kellenek
Közfoglalkoztatottakat vonnának be szőlészeti-borászati munkálatokba, módosítás szükséges a borok minőségi besorolásához
Etyeken, Szekszárdon, Egerben, a kunsági borvidéken jó borok forrnak, a Balaton környékén már volt jobb évjárat, mint az idei lesz, ennek okai a fagy- és jégkárok is – mondta Légli Ottó. A HNT elnöke a testület fennállásának huszadik évfordulója alkalmából rendezett gödöllői fórumon azt is hangsúlyozta: az ültetvényszerkezeten javítani kell, új alapokra kell helyezni a települési, a borvidéki és a nemzeti szintek közötti együttműködést is. A HNT főtitkára, Brazsil Dávid közölte: a magyar borászok feleakkora termelési értéket tudnak előállítani euróban, hektáronként, mint a nyugat-európai vetélytársak, például Olaszország, Franciaország, Spanyolország. A teendők közé sorolta az optimális termőterület kialakítását, a szőlőkataszter fokozott védelmét, a szőlőterület mint kultúrtáj védelmét a turizmus miatt is. Jelenleg 42 ezren termesztenek szőlőt, de alig több mint négyezren foglalkoznak bortermeléssel. A főtitkár fajtaterületi bizottság felállítását kezdeményezte. Jelezte: neuralgikus pont a szőlőtermesztők és felvásárlók kapcsolatrendszere, a HNT segítséget ad a szerződések megkötésében, fellép a versenykorlátozó törekvések ellen. Brazsil szerint fejleszteni szükséges az exportbiztosítási programot. A HNT javasolja a közfoglalkoztatottak bevonását az élőmunka-igényes szőlészeti-borászati ágazatba. A HNT javasolja azt is, hogy gazdabarát adópolitika érvényesüljön, a büntetés csökkenthető legyen a beruházás összegével. A főtitkár beszélt arról is, hogy népszerűsítik majd a borfogyasztás kedvező élettani hatásait. A testület olyan közösségi bormarketing-bizottság létesítését is szorgalmazza, amelyben az állam is jelen van. A HNT piacilag átgondolt, hiteles eredetvédelmi rendszer kialakítását szeretné, a borok minőségi szintjének megfelelő pozicionálását.
A Földművelésügyi Minisztérium arra törekszik, hogy a hegyközségi rendszer végigvigye a négy esztendeje megkezdett megújulást a borágazat versenyképesebbé válásáért. Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár hangoztatta azt is, hogy az erős háttér stabil alapot adhat a bürokráciacsökkentés folytatásához, az ágazati stratégia végrehajtásához. Hozzáfűzte: a szőlő-bor ágazat a mezőgazdaság legösszetettebb szabályozásával rendelkezik, amely kiterjed a telepítéstől a borkészítésen át a forgalmazás szabályaira és az eredetvédelem kérdéseire.
Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke azt mondta: a parlament a jövő héten – az ellenzék támogatásának köszönhetően – megszavazza azt a kétharmados törvénymódosítást, amely szerint a huszonnégy hónapja már HNT-tagnak elővásárlási joga lesz a szomszédos HNT-tag földjének értékesítésekor. Font Sándor megjegyezte azt is: az új jövedéki törvény alapján létrejött a kisüzemi bortermelői kategória, ez az évente ezer hektoliternél kevesebb bort előállítókra vonatkozik, egyszerűsödött az adminisztráció, nem kell adóraktári engedély a számukra.
A Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója, Török András hangoztatta: bormarketinget és gasztronómiát érintő koncepció formálódik, amely néhány hónapon belül készülhet el. Élményközpontként működő térségekre összpontosítanak, így Budapestre és környékére, a Balatonra és vidékére, Sopron, Fertő tó térségére, valamint Tokajra és környékére. Komplex élmények népszerűsítését tűzte ki célul az ügynökség, amelyben fontos szerepet kap a bor és a gasztronómiai értékek is. Az igazgató szerint Magyarország kincsestár, a turistákban ezt kell tudatosítani.