Gazdaság

Versenyképes árunak minősül az innováció

Magyarország nemzetközileg egyik legversenyképesebb terméke az innováció, ezért a Magyar Nemzeti Kereskedőház tevékenységében stratégiai szerepet játszik az innovatív kis- és középvállalkozások, a magyartudás és szakértelem exportjának fejlesztése – jelentette ki tegnap a mintegy negyven országban jelen lévő és folyamatosan terjeszkedő Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. vezérigazgatója.

Ducsai-Oláh Zsanett emlékeztetett, hogy a kereskedőház 2015 végén indította InnoTrade startup programját, amelynek eredményeit tegnap ismertették. Az indulás óta eltelt öt hónap alatt tizenegy ígéretes magyar startup eredményesen képviselhette Magyarországot szakmai kiállításokon, köztük a Las Vegas-i CES-en, az austini South by Southwest fesztiválon és a hannoveri CeBit kiállításon. A vezérigazgató kifejtette: a startup cégek többnyire a fejlesztésre koncentrálnak, és általában nincs kapacitásuk a nemzetközi piacépítésre, ebben tud segíteni a kereskedőház programja.

Szintén az innovációval kapcsolatos, hogy tegnap tartotta közgyűlését a Magyar Innovációs Szövetség, ahol Szabó Gábor elnök, a Szegedi Tudományegyetem rektora a távirati irodának elmondta: a magyar innovációs rendszer támogatására 2014 és 2020 között rendelkezésre álló mintegy hétszázmilliárd forint korábban nem látott lehetőséget teremt. Így reálisan elérhető az a középtávú célkitűzés, hogy a GDP 1,8 százalékát lehessen kutatás-fejlesztés-innovációra (K+F+I) fordítani.

Az elnök ugyanakkor megjegyezte: jelentős felelősség terheli az innováció területén dolgozókat, mert a kutatás-fejlesztés és az innováció szerves rendszer, amely a hirtelen forrásnövekedést nem tudja jól hasznosítani. Ezért a forrásokat egyenletesen kell biztosítani, amire adott a lehetőség, hiszen ebben az időszakban a támogatások évi tíz-tizenöt százalékkal folyamatosan bővülnek.