Gazdaság

Védjegy segíti falun is a tájékozódást

Benkovics László fontosnak tartja, hogy az Agroturizmus Országos Szövetsége a minőségi szolgáltatás biztosítására törekszik

Hiába a gazdaság egyik húzóága a turizmus, a terület vezetői szerint a sokszínű kínálat már nem elég, a turistákat a magasabb minőséggel lehet visszatérő vendéggé tenni.

Lovastanya 20150310
A gyűrűfűi Lovastanya vendégház is minősített szálláshely (Fotó: MH)

A különféle szolgáltatók is arra törekednek, hogy a tájékozódást minőségi védjegyekkel tegyék könnyebbé a potenciális utazók számára. A Nemzetgazdasági Minisztérium tulajdonában lévő, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) által koordinált napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjegy nyújt garanciát a szálláshely-szolgáltatás minőségének a szakmai elvárásoknak megfelelő színvonalára – mondta Benkovics László, a FATOSZ minősítésért felelős alelnöke.

Csaknem húsz éve már, hogy létrehozta és működteti a FATOSZ a falusi szálláshelyek napraforgós minősítő rendszerét – amely 2011 óta napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjegy néven – a minőségi falusi turizmus szimbóluma. A védjegy alapvető célja, hogy – összhangban az egyes szálláshelyek működtetéséről szóló kormányrendeletben foglaltakkal – garanciát nyújtson a szálláshely-szolgáltatás minőségének megfelelő színvonalára. A falusi vendégházak egy–négy napraforgós besorolást nyerhetnek el a külső és belső megjelenés, a felszereltség, a szolgáltatások színvonala, valamint a szállásadó felkészültségének, szakmai képzettségének függvényében – közölte a Magyar Hírlappal Benkovics László, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége minősítésért felelős alelnöke. Mint fogalmazott, a védjegyes „megméretést” vállaló szállásadóknak pályázat benyújtásával kell kezdeményezniük a minősítési eljárást. A minősítési folyamat helyszíni szemlével veszi kezdetét, melyet a FATOSZ minősítő szaktanácsadói végeznek országszerte. A helyszíni bejárást követően a minősítő, végül pedig a bírálóbizottság véleményezi a szálláshelyeket. Az alelnök kiemelte, hogy a szövetség minősítői évente részt vesznek továbbképzésén, és folyamatos tájékoztatásban részesülnek a szakmai aktualitásokról.

Benkovics László kifejtette, a FATOSZ hosszú távú céljai között szerepel, hogy a napraforgós védjegy hasonlóan ismert és elismert, állandó minőséget garantáló jel legyen a falusi szálláshelyeknél, mint a csillagok a szállodák esetében. Az egységes jelölés segítséget ad a turistáknak abban, hogy olyan szálláshelyet válasszanak, mely megfelel elvárásaiknak. A minősítés a szálláshelyek számára pedig egyértelmű előnyökkel jár, ugyanis a napraforgós besorolással egy olyan vendégfogadói kör tagjává válnak, amely megkülönböztetett figyelmet kap kimagasló színvonala miatt.

Az alelnök jelezte, annak érdekében, hogy a napraforgós minősítés minél jobban beépüljön a köztudatba, a FATOSZ számos megjelenési lehetőséget biztosít a szállásadóknak. Online és nyomtatott felületeken a minősített szálláshelyek kiemelt helyen szerepelnek, és több marketing-szolgáltatás csak a minősített tagoknak szól. A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége mellett a Magyar Turizmus Zrt. is törekszik a napraforgós vendégházak népszerűsítésére saját felületein.

Benkovics László szólt arról is, hogy az elmúlt években, hasonlóan a turizmus többi ágához, a falusi turizmusban is felértékelődött a szállásadáshoz kapcsolódó szolgáltatások jelentősége. A vendégeknek ma már nem elég csupán fekhelyet biztosítani, egyre nagyobb az igény a hagyományos értékek és az innovatív megoldások iránt együttesen. Azok a szállásadók, amelyek nem felelnek meg a vendégek követelményeinek, jelentős hátrányba kerülhetnek versenytársaikkal szemben.

Az alelnök felhívta a figyelmet arra, a falusi szálláshelyek adottsága, hogy az új igényeknek sok esetben környezetbarát módon és nagy anyagi áldozatok nélkül is meg tudnak felelni, ha a tulajdonosok kellő körültekintéssel alakítják ki az általuk nyújtott szolgáltatáskört.

A FATOSZ a minősítési rendszerhez illeszkedve kialakította a szakosodási rendszerét is, melynek keretében tizenegyféle lehetőség közül választhatnak a falusi szállásadók. Lehetőségük van így Ökoporta, Egészségporta, Kerekes székes porta, Gyermekbarát porta, Aktív falusi porta, Lovas porta, Pálinkás porta, Boros porta, Hagyományok portája, Falusi életmód ifjúsági porta és Falusi vendégasztal porta cím elnyerésére és üzemeltetésére is. Benkovics László kifejtette, a szövetség legfőbb célja ezzel az volt, hogy segítse és ösztönözze tagjait abban, hogy a számukra legideálisabb szolgáltatáscsoportot kínálják vendégeiknek.

A szakosodási rendszer bevezetését sürgette többek közt az a gyakran elkövetett hiba, hogy a szállásadók nem a valós igényeknek megfelelően alakították ki szolgáltatáskínálatukat, illetve túl sok szolgáltatást halmoznak fel. Végezetül az alelnök kiemelte, a FATOSZ a jövőben erőteljesebben fogja népszerűsíteni a hagyományos falusi életformát a mai kor elvárásainak megfelelő szálláslehetőséggel ötvöző szakosodott vendégfogadóit.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom