Gazdaság

Vásárlás helyett a bérlés jött divatba

Sokan, főként a nagyvárosokban úgy emelik az életszínvonalukat, hogy meglevő lakásukat kiadják, és jobb ingatlanba költöznek

Mind többen valósítják meg a jobb lakáskörülményekről szóló terveiket alternatív módszerekkel. Ilyen a bérlés, amely egyre népszerűbb országszerte, még úgy is, hogy valaki a meglévő lakását kiadja, és bérel helyette egy jobb helyen lévőt vagy jobb állapotút.

lakás 20170306
A bérlők aránya a nagyvárosokban a legmagasabb (Fotó: MH)

Több tízezerre becsülhető azoknak a száma, akik vásárlás helyett a jelenlegi otthonukat kiadják, és máshol bérelnek helyette. Ez a bérleti konstrukció a jelenlegi piaci viszonyok mellett akár tíz éven keresztül előnyös lehet, ennél hosszabb időtávon túl viszont egy korszerűbb lakás felára a vásárlás esetén jobban megtérül – fogalmaz Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Felmérésükből kiderül: bár a magyarok többségének van saját ingatlanja, a legfrissebb statisztikai adatok szerint csak alig több mint nyolcvannégy százalékuk lakik saját otthonában. A bérlők aránya a nagyvárosokban a legmagasabb, ott a lakók több mint tizenöt százaléka bérel ingatlant.

A számok azt mutatják, hogy Budapesten egy ötven négyzetméteres közepes állapotú XI. kerületi lakásnál az átlagos kínálati ár az Ingatlan.com adatai szerint 23-24 millió forint, a jó vagy újszerű állapotú ingatlanok átlagára pedig 28-29 millió forint. A közepes állapotú lakások átlagos bérleti díja ugyanitt 100-110 ezer, a jó állapotúaké pedig 130-145 ezer forint. A különbözet tehát 30-35 ezer forint lehet, azaz tizenkét évig fizeti a bérlő a különbözet árát.

A városok közötti költözésnél sokszor nem a lakás állapota a legfontosabb változtatási indok, hanem a munkahelyváltás. Itt a munkaerő hiá­nya miatt a nyugati megyék nagyvárosai lehetnek a célpontok. Ez esetben még kedvezőbbek a feltételek, hiszen a különböző településen lévő lakások esetében gyakran azonos alapra hozhatók egymással a beérkező és kifizetett bérleti díjak, vagy az is sokat számít, hogy csak a különbözet után kell adózni. A meglévő lakás tehát gyakorlatilag adómentesen kiadható, amely hozzájárulhat a hazai munkavállalók mobilitásához – véli a szakértő.