Gazdaság

Varga: Változhat a családi adókedvezmény

Az új adóügyi lépésekre ősszel tesz javaslatot a kormány

A szaktárca számításai szerint a kétgyermekesek családi adókedvezményének megduplázása évente további 55-60 milliárd forintot hagyna az érintett nagyjából háromszázezer szülőnél; az új adóügyi lépésekre ősszel, a 2015-ös költségvetés tervezetében tesz javaslatot a kormány - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Nemzetnek.

A cikk szerint a miniszter elmondta, az idén akár 230 milliárd forint is maradhat azoknál a családoknál, ahol a kiskorú gyermeket nevelő szülők legális keretek közt dolgoznak. Az első hét hónap alatt ugyanis a kedvezmény nyomán összesen 114 milliárd forinthoz jutottak a szülők, ami 23,4 milliárddal magasabb a múlt évinél. 
Az emelkedés egyik oka, hogy az adófizetők a tavalyinál nagyobb jövedelem után érvényesítettek kedvezményt. A növekedés érdemi része ugyanakkor abból adódik, hogy az idén már nemcsak a fizetendő személyi jövedelemadóból, hanem az egészségügyi és a nyugdíjjárulékból is levonhatják az érintettek a kedvezmény összegét. 
Az új lehetőséggel eddig nagyjából kétszázezren éltek. A pluszösszegek főként az alacsony keresetből élő többgyermekes családok lehetőségeit bővítik, s azokat hozzák kedvezőbb helyzetbe, akik egyedül nevelik a gyermekeiket. A miniszter szerint négy év alatt körülbelül 770 milliárd forintról mondhat le az állami költségvetés a családok javára. 

Forrás: MTI, mno.hu